Ook China ‘slachtoffer’ van NSA

De Chinese blogger/journalist Michael Anti

De Chinese blogger/journalist Hu Jintao alias Michael Anti

Terwijl eerder vorig jaar de Amerikanen schande spraken van de massale webaanvallen en afluisterpraktijken door Chinese krakers, waarschijnlijk in overheidsdienst,  blijkt nu uit documenten van klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse geheime dienst NSA lustig in Chinees webwater viste en waarschijnlijk nog vist. Een van de slachtoffers was het Chinese bedrijf Huawei, producent van telecomapparatuur. Het bedrijf veroordeelt dat, maar lijkt er aan de andere kant ook begrip voor te hebben dat bedrijfsnetwerken doelwitten zijn geworden van e-krakers en geheime diensten.
Het bedrijf toonde zich bij monde van de Amerikaanse Huawei-woordvoerder William Plummer verbaasd over de onthullingen. Hij zei niet geweten te hebben dat zijn bedrijf een doelwit was van de NSA. Plummer refereerde aan eerdere Amerikaanse beschuldigingen dat zijn bedrijf achterdeurtjes in systemen zou inbouwen ten behoeve van de Chinese geheime diensten.

Volgens het Duitse blad der Spiegel heeft de NSA jarenlang Chinese politici (zoals de voormalige president Hu Jintao), het ministerie van buitenlandse zaken en voor handel, banken en telecombedrijven bespioneerd. Vooral Huawei zou grondig ‘doorzocht’ zijn. Het bedrijfsnetwerk zou op zo’n 100 plaatsen zijn geïnfiltreerd. Via die kanalen werden een klantenlijst, interne opleidingen van ingenieurs en productinformatie gestolen. Ook  had de Amerikaanse dienst toegang tot de e-post en de (geheime) broncodes van diverse Huawei-producten.

De Chinese journalist/blogger  Zhao Jing, hier bekender als  Michael Anti, was eerder gedeprimeerd dan verrast. “Dat toont maar weer eens dat Amerika aan morele autoriteit heeft ingeboet. Wat de NSA doet treft iedereen die zich voor een vrij internet inzet en daarvoor veel riskeren, vooral in China.” Vroeger hadden hij en andere Chinese webactivisten de VS verdedigd, omdat de geheime dienst in Amerika onderworpen zou zijn aan wet- en regelgeving, maar nu zou het een lachertje worden dat ook van de Chinese overheid te verlangen. “Dat de NSA dit gedaan heeft verbaast me niks. Ik denk dat er nog wel smeriger dingen boven water komen” zegt de blogger. Dat is slecht voor de internetvrijheid, denkt Anti. In China treden de autoriteiten steeds meer op tegen dissidenten als Anti. Zo wordt het tot nu toe door de overheid gespaarde platform WeChat steeds vaker doelwit van de Chinese censor.
De ironie wil dat de presidentsvrouw  Michelle Obama afgelopen zaterdag in China een pleidooi hield voor vrij internet. Voor Anti klinken dat soort pleidooien uit de VS steeds holler. Toen voormalig minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton in 2010 met het initiatief voor vrij internet kwam, geloofden we daar nog in, stelt Anti. “We zijn er mee opgehouden Amerika nog langer te verdedigen.”
Voor China hebben dit soort onthullingen de prettige bijkomstigheid dat het land zich als slachtoffer van een cyberoorlog kan presenteren, waartegen het land zich moet wapenen. Volgens Anti is dat dan een oorlog tussen een kleuterklas en een universiteit. Het gaat volgens de blogger China helemaal niet om een oorlog maar om eigenbelang. “En bovenal heeft China het daarbij op de eigen burgers gemunt.”

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.