Franse geheime dienst kan iedereen afluisteren

In juli vorig jaar berichtte de Franse krant Le Monde dat de Franse geheime dienst stevig afluistert. Nu wordt dat bericht bevestigd door NSA-documenten die klokkenluider Edward Snowden achterover heeft gedrukt. De Franse geheime dienst DGSE beperkte zich daarbij niet tot officiële verdachten. In de praktijk waren alle abonnees van France Télécom, sedert 2012 Orange, het doelwit. Die onderscheppingen zijn ook ter beschikking gesteld aan ‘bevriende’ diensten.

Orange is niet langer een staatsbedrijf, al heeft de Franse overheid nog een aandeel van 27%, maar overheid en bedrijf doen nog net of dat zo is als het om nationale veiligheid gaat.  Le Monde haalt een ex-medewerket van de dienst aan die stelt dat er geen verdragen tussen Orange en de geheime dienst zijn. “In Frankrijk zijn de relaties even belangrijk.” Bij Orange en de dienst werken maar een paar mensen die van de hoed en de rand weten, vooral van de ‘landingsstations’ waar de internationale communicatiekabels in Frankrijk aan land komen.  Een groot deel van die gegevens wordt opgeslagen. Van die gegevens maakt de geheime dienst dan gebruik. De geheime dienst zou met al telecomaanbieders op de zelfde voet opereren. Daarbij gaat het ook om mobieltjes die in het buitenland gebruikt kunnen worden.

“Het onderscheppen van gegevens door de staat wordt door geen wet ondersteund. De aanbieders kunnen zich niet verweren”, zegt  Sébastien Crozier van de werknemersvereniging van  France Télécom/Orange. “De staten bepalen de regels en ze eisen dat ze overal bij kunnen.” Orange-baas  Stéphane Richard doet alsof dat als buiten hem om is gebeurd. Toch weet hij te melden dat alles gebeurt onder verantwoording van de staat binnen het wettelijke kader. Opmerkelijk naïeve man, die Richard  of gewoon doortrapt?

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.