VS door VN ‘aan vestje getrokken’

Detention Center At Guantanamo Bay Remains Despite Attempts At ClosureDe VS hebben kritische vragen gekregen over de zogenaam-de terroristen die Amerika al jaren zonder enige vorm van proces gevangen houden op een Amerikaanse basis op Cuba. Ook de massale spionageactiviteiten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA kreeg kritiek van de mensenrechtencommissie van de VN, die zitting houdt in Genève. De kritiek is onderdeel van een proces waarbij de VN-commissie bekijkt of de landen die het internationale verdrag voor burgerlijke en politieke rechten van de VN (ICCPR) hebben ondertekend, zich wel aan hun afspraken houden. De VS hebben dat verdrag in 1992 ondertekend.Volgens de Amerikanen zitten de nu nog 154 gedetineerden in Guantanamo Bay volgens zowel internationaal als Amerikaans recht daar terecht vast. Het is alleen zo dat als de gevangenen nog als bedreiging voor de veiligheid van Amerika worden gezien, ze niet worden vrijgelaten. Een schandalig en schaamteloos antwoord, waar Poetin nog een puntje aan kan zuigen.
Ook bij het NSA-schandaal doen de Amerikanen of hun neus bloedt.Ze noemen de spionageactiviteiten wettig en onderworpen aan deugdelijk toezicht. De gegevens werden verzameld om geldige redenen. Een Amerikaanse regeneringsvertegenwoordiger noemde het feit dat de geheime rechtbank die toestemming moet geven voor de acties van de NSA uit 11 rechters bestaat een bewijs van de Amerikaanse ‘zorgvuldigheid’ in deze,
Dat flauwekulargument werd bij een hoorzitting aangevochten door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Die betwijfelde of de overheid daadwerkelijk werkt aan hervormingen met betrekking tot gegevensverzameling. Als de door president Barrack Obama beloofde hervormingen al worden doorgevoerd, dan voldoet Amerika nog steeds niet aan artikel 17 van het VN-convenant, vindt de organisatie. “In plaats van grenzen te stellen aan de spionage-activiteiten van de NSA, heeft president Obama de wereldwijde, massale onderschepping van gegevens vastgespijkerd als NSA’s missie.” Na de zittingen gaat de commissie een eindrapport opmaken, dat, naar ik begrepen heb, verder geen echte konsekwnties heeft voor de VS.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.