Versleuteling Google maakt het China en NSA lastiger

Baidu

De meeste Chinezen gebruiken niet Google maar Baidu als zoekmachine

De hele heisa rond het wereldwijde NSA-schandaal heeft tenminste één mooi resultaat opgeleverd: zelfs aartsspion Google ging aan het versleutelen. Ik vraag me dan nog steeds af hoe kryptisch dat is voor Google zelf, maar het lijkt er op dat de ‘zoekmachine’ het grote gluurders als de Chinese en Amerikaanse overheid danig moeilijk maakt met die versleuteling. Het wordt zo wat moeilijker  te achterhalen waar mensen naar op zoek zijn, zo meldt de Amerikaanse  Washington Post.

De Grote Chinese Webmuur is bekend, maar de versleuteling door Google maakt het lastig uit te maken of de Chinese onderdanen op zoek zijn naar nieuwe recepten of naar de Dalaï Lama, zoals bekend een wrede oorlogshitser. Dan kun je natuurlijk Google in zijn geheel blokkeren.  De Chinezen hebben niet gereageerd op vragen wat de gevolgen zijn van de versleutelingsoperatie van Google, maar het zal de verstandhouding tussen de VS en Rood China niet verbeteren.

Volgens Percy Alpha (een schuilnaam), van GreatFire.org zal de versleuteling Chinezen de mogelijkheid bieden meer informatie te zien dan ooit tevoren. “Dat zal de Chinese censor veel hoofdbrekens kosten. We hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Google zullen volgen.” Overigens heeft Google als zoekmachine in China maar een bescheiden marktaandeel van 5%. De markt wordt daar overheerst door Baidu. Google is er in China voor de bijdehantjes, die toch wel hun weg vinden om of over de Chinese Webmuur heen.
De censuur is een hinderpaal voor de Chinese zakenwereld, omdat die geen betrouwbare toegang heeft tot plaatsen op het web met een groot publiek zoals Facebook. Bij de internationale zakenwereld in China is Google wel populair. Voor die bedrijven zou een blokkade economische gevolgen kunnen hebben. Het zou mogelijk zijn dat de Chinezen de gecodeerde berichten eerst proberen te ontcijferen, alvorens die door te sturen. Dat valt in ieder geval op bij de gebruikers. Bovendien zou je toch verwachten dat zo’n versleuteling niet door de eerste beste Chinees valt te ontsleutelen. Alhoewel, Google is een miljardenbedrijf, dat groot geworden is door het doorverkopen van gegevens. Als ik de Chinezen was zou ik wat dollars klaarleggen voor het achterdeurtje in Googles kryptische aanpak.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.