GCHQ wilde lastercampagne starten op het web

Afluisterstation van de GCHQ in Menwith Hill

Afluisterstation van de GCHQ in Menwith Hill

Met behulp van vervalste blogs, negatieve webcommentaren en andere snode middelen wilde de Britse geheime dienst GCHQ ‘dwarsligggers’ op het web te schande maken, zo blijkt op nieuw vrij gegeven NSA-documenten. Het is onduidelijk of de Britse spionnen ook daadwerkelijk met lasteren zin begonnen.
Volgens het Amerikaanse  webblad The Intercept blijkt uit nieuw vrijgegeven documenten van klokkenluider Edward Snowden dat de Britse geheime dienst GCHQ van plan was in zijn ogen onwelgevallige mensen te belasteren. Volgens voormalig medewerker van de Britse krant the Guardian Glenn Greenwald (hij werkt tegenwoordig voor klokkenluiderstek the Intercept) wilde de diensten de webdebatten manipuleren.
In het artikel staat de GCHQ-afdeling Joint Threat Research and Intelligence Group (JTRIG) centraal. De afdeling heeft de beschikking over een breed spionageinstrumentarium, uiteenlopend van de digitale massa-aanvallen tot de subtielere sexschandaaltjes. Kennelijk had die afdeling ook plannen mensen op het web af te branden met lastercampagnes. Daartoe dachten de Britse spionnen aan het veranderen van foto’s op sociale netwerken, het sturen van berichtjes naar familie en bekenden, blogs beginnen als slachtoffer van het lastersubject, negatieve informatie verspreiden via webforums en andere slinkse middelen. Dit alles met als doel iets in de digitale en echte wereld te willen bewerkstelligen. Volgens Greenwald zou deze belastering iedereen ten deel kunnen vallen. Zoals gewoonlijk gaf de dienst slechts nietszeggend commentaar.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.