NSA in Maryland wellicht zonder water en licht

NSA-hoofdkwartier in , Fort Meade, Maryland (foto Wikipedia)

NSA-hoofdkwartier in  Fort Meade, Maryland (foto Wikipedia)

Er ligt in het parlement van de Amerikaanse staat Maryland een voorstel het hoofdkwartier van de NSA af te snijden van water en elektra. Acht gekozenen van de Republikeinse partij willen dat alle publieke diensten geweigerd  zullen worden aan overheidsdiensten die Amerikaanse burgers massaal afluisteren.

Het voorstel wordt onderbouwd met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat de burger beschermt tegen een al te opdringerige overheid.  Michael Smigiel, een van de initiatiefnemers, vindt dat Maryland geen diensten moet ondersteunen die burgerrechten met voeten treedt.
Niet iedereen is het met hem eens. “De NSA is voldoende gediaboliseerd door Edward Snowden”, zegt de Republikein Dutch Ruppersberger. Hij noemt het voorstel onnut en slecht overdacht.

Ook in andere Amerikaanse staten worden soortgelijke acties ondernomen, zoals in Arizona en Californië. Die staten herbergen echter geen belangrijke vestigingen van de NSA en die acties moeten vooral als symbolisch betiteld worden. Maryland is voor de NSA bijna een politieke onderafdeling geworden, zegt Michael Boldin van die dienst. Als het voorstel wordt aangenomen dan heeft de NSA een groot probleem. De NSA is sinds 1954 gehuisvest in Fort Meade in Maryland op een militaire basis 16 km ten noordoosten van Washington. In Utah, waar de NSA een groot nieuw datacentrum heeft, gaan eveneens stemmen op het water af te sluiten. Zonder (koel)water kan zo’n centrum niet draaien.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.