Webstek met onthullingen van Snowden en (veel) meer

De nieuwe webstek ‘The Intercept’ zal voortaan alle nieuwe onthullingen door klokkenluider Edward Snowden bundelen. De stek werd opgericht door de journalisten die de eerste onthullingen deden op basis van de documenten die Snowden van de NSA-servers had gelicht. Het geld komt onder meer van Pierre Omidyar, de steenrijke medeoprichter van eBay, de Amerikaanse marktplaats.
Het team achter ‘The Intercept’ bestaat uit Glenn Greenwald, voormalig journalist bij The Guardian, maakster van filmdocumentaires Laura Poitras en onderzoeksjournalist Jeremy Scahill. Greenwald en Poitras zijn de enige journalisten die rechtstreeks met de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden hebben samengewerkt. Scahill is mede-auteur van de film ‘Dirty Wars’ (2013) over de geheime Amerikaanse oorlogvoering.
Het eerste bericht op ‘The Intercept’ gaat over hoe de geheime VS-diensten zich vooral op de resultaten van elektronische observaties baseren om de doelwitten te kiezen voor hun volslagen onrechtmatige droonmoorden. Die leiden regelmatig tot onschuldige burgerdoden, vertellen de meegenomen documenten.
Ondanks hun initiële aandacht voor de Amerikaanse Big Brother-toestanden, wil de webstek haar blik gaandeweg verruimen door zich op de ‘pers in ongebruik geraakte onderzoeksjournalistiek’ te concentreren. Thema’s worden zaken als corruptie, sociale ongelijkheid, het handelen van het grote geld, justitieel misbruik en het overtreden van de burgervrijheden.
Financier Omidyar zag vorig jaar naar eigen zeggen af van het opkopen van de gezaghebbende, maar Witte Huis-getrouwe krant Washington Post. In plaats daarvan steekt hij 250 miljoen dollar in het project van Greenwald en co, wier redactionele onafhankelijkheid hij garandeert. Greenwald stopte vorig jaar zijn samenwerking met The Guardian nadat hij als allereerste berichten had gemaakt op basis van door Snowden ‘gestolen’ documenten.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.