NSA en zij spiedt voort

Vier grote Amerikaanse webbedrijven hebben bekend gemaakt hoe vaak de veiligheidsdienst NSA verzocht heeft inhoud van berichten vrij te geven. Het zou in de eerste helft van 2013 gaan om 59 000 gebruikersprofielen.

Bij Yahoo alleen al zou het gaan om  30 000 tot 40 000 gebruikersprofielen, gesanctioneerd door gerechtelijke bevelen van de geheime rechtbank FISC. Bij Google zou het 9000 tot 10 000 gebruikersprofielen betreffen. Er zijn nog geen gegevens over het laatste halfjaar, aangezien de overheid een vertraging voor publicatie heeft ingebouwd van een half jaar. Google heeft wel cijfers bekend gemaakt over de spionageactiviteit van de dienst in de afgelopen jaren. Daaruit blijkt dat de NSA steeds gulziger wordt. In de eerste helft van 2009 ging het nog om minder dan 3000 profielen, maar sedertdien is het aantal bevelen met zo’n 1000 profielen per half jaar toegenomen.

Ook Facebook kwam met cijfers. Het zou in de eerste helft van 2013 om vijf- tot zesduizend gebruikersprofielen gaan, waar de NSA nieuwsgierig naar was. Microsoft spreekt over vijftien- tot zestienduizend. Nog steeds mogen de bedrijven geen nauwkeurige cijfers geven. De Amerikaanse overheid vindt spionage van zijn eigen onderdanen erg belangrijk, maar wil nog steeds niet erg veel inzicht geven in hoe omvangrijk die activiteit is. Yahoo en Google gaven aan dat er ook bevelen waren voor het verstrekken van niet-inhoud-gegevens. Voor beide bedrijven zou dat zijn neergekomen op tussen de nul en duizend ‘verzoeken’.

Bron: Wired 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.