CCC beschuldigt Merkel van hulp aan NSA en GCHQ

Angela Merkel

Beschuldigd door CCC bij spionageactiviteiten van NSA en GCHQ (foto: Wikicommons)

De Chaos Computer Club, een zeer actieve groep e-krakers met Duitsland als basis, beschuldigt de Duitse bondskan-selier Angela Merkel en andere regeringsleden van hulp aan de veiligheids-diensten NSA (VS) en GCHQ (VK) bij het bespioneren van Duitse burgers. De krakersclub heeft een formele klacht ingediend, aangezien Merkel e.a. daarmee de wet zou hebben overtreden. 
De aanklacht lijkt een gevolg van het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry aan Berlijn. Die deed vorige week een poging de betrekkingen tussen Berlijn en Washington te verbeteren, nadat die aanzienlijk bekoeld waren na de bekendmaking dat de NSA niet alleen Duitse burgers in de gaten hield, maar ook Merkel zelf en leden van de regering zou hebben bespioneerd.

Een aanklacht wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk een onderzoek zal volgen. De krakers stelden in hun aanklacht dat mevrouw Merkels regering en Duitse veiligheidsdiensten de privacy hadden geschonden van Duitse burgers door “illegale en verboden spionageactiviteiten, evenals door hulp bij zulke activiteiten.” Het zou dan gaan om hulp aan de NSA en de GCHQ. “Iedere Duitse burger is geraakt door de grootschalige spionage”, zegt Julius Mittenzwei van CCC. “Onze wetten beschermen ons en bedreigen elke overtreder met straffen. Daarom is een onderzoek door het openbaar ministerie noodzakelijk en wettelijk verplicht.” Setffan Seibert, woordvoerder van Merkel zei dat iedere burger het recht had een klacht in te dienen, maar hij wilde verder geen commentaar leveren.
In Duitsland ging het debat veelal over de medewerking van de eigen veiligheidsdiensten aan de afluisterpraktijken van de NSA en de GCHQ. Uit de documenten die vrijgegeven zijn door Edward Snowden bleek dat Merkels telefoon was afgeluisterd en dat de spionage vanuit de Amerikaanse ambassade  werd geleid. Volgens Snowden was de relatie tussen de BND en de NSA ‘intiem’. “Ze delen niet alleen informatie, maar ook de hulpmiddelen en de infrastructuur”, zei Snowden in een vraagesprek met de NDR. Washington wenst niet te beloven nooit meer te zullen spioneren, ondanks een nadrukkelijk verzoek daartoe van de Duitse regering.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.