EU-commissaris bekritiseert privacy-akkoord met VS

Viviane Redding

EU-commissaris Viviane Redding

EU-commissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor justitie en mensenrechten, vindt dat het privacyakkoord dat er tussen de VS en de EU is afgesproken, aangeduid met Safe Harbor (veilige haven), moet worden herzien. “De Amerikanen moeten Safe Harbor veranderen in wat het zou moeten zijn: safe dus veilig. Nu is het een gatenkaas en die gaten zijn slecht voor de burgers en bedrijven in de EU waarvan de gegevens niet goed worden behandeld”, zei Reding. Ze beloofde daar met de Amerikanen over te gaan praten op de economische bijeenkomst in Davos.
De Europese regels verbieden sinds 1998 de overdracht van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese economische ruimte (EER; de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein als ze daar niet even goed beschermd zijn als in de EER. Amerikanen en Europeanen hebben duidelijk een heel andere visie op de bescherming van de privésfeer, zo leren de verwikkelingen rond het NSA-schandaal.
Volgens Safe Harbor mogen Amerikaanse ondernemingen zich conformeren aan de Europese regels, maar die zijn niet aangepast aan de ontwikkeling van internet en de webeconomie. De Europese Commissie heeft voorgesteld aan de VS en de EU de regels van 1998 te verbeteren, maar kreeg weinig gehoor.
Reding moest erkennen dat het groene licht binnen de EU niet voor de Europese verkiezingen in mei zal worden gegeven. De EC onderhandelt nog met Washington over een lijst van 13 punten op het gebied van persoonsgegevens verzameld door Amerikaanse bedrijven waaraan de VS haars inziens zal moeten voldoen. De principiële vraag is of de Europese burger het recht krijgt bij de Amerikaanse overheid te klagen over misbruik van persoonsgegevens. Dat recht hebben Amerikanen omgekeerd wel. Reding hoopt dat het onderwerp ter discussie komt als EC-voorzitter Barroso Obama eind maart in Brussel treft.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.