Russen breken in bij energiebedrijven

Volgens het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Crowdstrike hebben Russische e-krakers het gemunt op westerse energiebedrijven. Hoewel het bewijs niet keihard lopen de lijnen overduidelijk via Russische internetbedrijven. Dat zou dan voor het eerst zijn dat Russische krakers westerse energiebedrijven als doelwit zouden hebben (gehad) op zoek naar niet openbare informatie. 

Tot nu waren het vooral Chinese krakers die het, vooral, Amerikaanse webruim van energiebedrijven opzochten. De Russische groep, door Crowdstrike EnergieBeer genoemd, is sedert augustus 2012 actief. Ook in Japan, China en Turkije zou de groep actief geweest zijn om informatie op te diepen.

De Russen speelden het spel via het plaatsen van kwaadaardige programmatuur (malwaar) op webpagina’s die medewerkers van de energiebedrijven bezoeken. Als die de besmette webpagina’s bezoeken, worden hun computers belast met een ‘spion’ om de weg naar interessante informatie uit te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.