Informatiesysteem Schengen gekraakt

Andrej Hunko

De Duitse parlementariër Andrej Hunko (Linken)

Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken heeft bevestigd dat het informatiesysteem SIS is gekraakt, waar Schengenlanden allerlei opsporingsgegevens bewaren als gezochte personen en verdachte voertuigen. De twee krakers hebben zo’n 1,2 miljoen dataregels kunnen kopiëren, een paar % van de totale opgeslagen informatie. De kraak vond twee jaar geleden plaats. Het was niet de bedoeling dat dat in de openbaarheid zou komen.
Het Zwitserse radiostation RTS berichtte eind vorig jaar dat het computersysteem van de Deense politie was aangevallen. Dat zou zich in 2012 hebben afgespeeld. De Deense politie  heeft die aanval vorig jaar juni aan de andere Schengenlanden meegedeeld. De Zweedse politie kwam de kraak op het spoor. Het zou om een Deense en een Zweedse e-kraker gaan. De Deense politie denkt dat het ze niet om een gerichte aanval op het SIS ging. Op de harde schijf van een van de krakers komen ook veel andere, waarschijnlijk, gestolen gegevens voor. Volgens het Duitse ministerie zouden de gegevens niet zijn doorgegeven of in de openbaarheid gekomen.
De Duitse parlementariër Andrej Hunko (Linken) verwijt de Duitse overheid de kraak niet openbaar te hebben gemaakt. Waarschijnlijk is dat gedaan om SIS niet in diskrediet te brengen. SIS II bevat ook biometrische gegevens. “Meer datahonger leidt tot meer dataverlies”, zei Hunko. Op het moment van de kraak had het Amerikaanse bedrijf CSC bemoeienis met het Deense systeem. Dat bedrijf zou, al of niet gedwongen, met Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben samengewerkt. Volgens de Süddeutsche Zeitung is CSC een van de belangrijkste partners van die diensten en zou het betrokken zijn geweest bij de ontvoering van de Duitser Khaled el-Masri door de CIA. Volgens het Duitse ministerie is nog slechts één ander incident met SIS bekend. Dat ging om een medewerker in België die gegevens verkocht aan misdaadorganisaties. In Nederland en België heeft het nieuws nauwelijks aandacht gehad. In Nederland berichtte Brabants Dagblad over de kraak. In België de Morgen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.