TransLink verstrekt ov-kaartgevens aan derden

Het is al vaker gezegd dat die ov-chipkaart niet deugt en al helemaal niet als het om privacy gaat. Volgens een bericht in De Telegraaf heeft de beheerder (en ontwikkelaar) van de kaart Trans Links Systems gegevens verstrekt aan politie en justitie. Dat zou een paar keer per week gebeuren. Ook de parkeergewoontes die via Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) worden opgeslagen in een databank, hebben de aandacht van justitie en politie. 1984 komt steeds dichterbij. We hebben toch niks te verbergen?
De verstrekking van gegevens zou geheel comform de wet zijn, maar TransLink had die gegevens nooit mogen hebben. Er is voor de exploitatie van de kaart geen enkele noodzaak die reisgegevens op te slaan. Weliswaar zijn die niet direct gekoppeld aan de persoonsgegevens, maar de mogelijkheid van koppeling bestaat wel degelijk. Meneer A is op die en die datum om zo en zo laat op de treingestapt in Amsterdam Centraal en uitgestapt in Amersfoort. Daahhaag privacy. Voor de politie een goudmijn. Ja, maar we sporen er ook vermiste kinde3ren mee op. Nou, nou nou. Tismiwat.
Het College Bescherming Persoonsgegevens zit TransLink wel op de nek, maar heeft toegestaan dat het met het ov-kaartsysteem mogelijk is persoon aan reisgegevens te koppelen.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.