Washington Post: “Obama zal NSA niet inperken”

Een paar weken eerder dan verwacht heeft de commissie die zijn licht moest laten schijnen over het NSA-schandaal haar rapport uitgebracht en aanbevelingen gedaan hoe de massale spionageactiviteiten van de NSA aan banden kunnen worden gelegd. De commentator van de Washington Post is er van overtuigd dat Obama zich weinig zal aantrekken van de aanbevelingen van de vijfhoofdige commissie.

President Barrack Obama heeft, naar het lijkt nog voor die daar lag, al een aanbeveling van tafel geveegd. Hij opteert niet voor een burger als hoofd van de veiligheidsdienst, die nu nog geleid wordt door de militair Keith Alexander. Die heeft ook meteen twee petten op: hij is hoofd van de NSA en van het cybercommando.
Het Witte Huis verklaarde afgelopen vrijdag dat de NSA en het directoraat cyberdefensie van het Pentagon onder eenhoofdige militaire leiding zal blijven vallen. Generaal Alexander vertrekt volgend jaar. De commissie gaf als aanbevelen serieus te overwegen om als directeur van de NSA een burger te nemen, de dienst als een buitenlandse veiligheidsdienst te beschouwen en de twee petten te verdelen.
Er was in de VS al skepsis over de commissie, gegeven het feit dat het een sterke Witte Huiskleur had. Nu pakken de uitkomst ook nog eens vervelend uit voor Obama. Hij lijkt er dan ook op dat hij niet zal luisteren, zoals hij al zo vaak eerder gedaan heeft.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.