Vanmorgen zag ik dat er in een Amsterdamse straat een grote paal was opgericht, met in de top een camera. Dit stukje Amsterdam behoort bij het steeds groeiende deel van de wereld dat dag en nacht met apparaten in de gaten gehouden wordt. Engeland is ons in dit opzicht ver voor. Er is nog maar weinig stedelijk Engeland onbecameraad. Het Britse populair-wetenschappelijke blad New Scientist maakt in een recent artikel melding van agenten die zijn uitgerust met een soort borstcamera of een soort Google-Bril, die alles wat ze doen en wat er gezegd wordt vastlegt. Afgelopen met de discussie over wat er nu precies gebeurd is en wat de beklaagde de agent in kwestie heeft toegevoegd. Grote Broer uit ‘1984’ van George Orwell van rukt steeds verder op….
New Scientist lijkt blij voor de politieagent(e) op straat. Het is niet meer zijn/haar woord tegen dat van de beklaagde, er is nu hard bewijs in de vorm van een opname. De politie van het Engelse graafschap Staffordshire, heeft vorige week besloten al haar 530 agenten uit te rusten met een camera van het Britse bedrijf Reveal Media. Dat zou dergelijke systemen ook al in Zweden, Duitsland, Denemarken en Frankrijk hebben geleverd. In de VS maken ze gebruik van camera’s van Taser International, van CopTrax of die van Panasonic. Coptrax heeft zijn systeem compatibel gemaakt met de Bril (van Google), zodat de beelden weergeven van de agent echt ziet. Vorige maand vatte de politie in Byron een snelheidsovertreder in de kraag die nog een borgtochtakkevietje had met de politie. De arrestatie werd via de Coptrax-Bril rechtstreeks doorgestuurd naar het bureau.
Zo’n borstcamera zou alleen maar handig zijn: beklaagden bekennen eerder en klachten over politiemishandeling zouden sneller afgehandeld kunnen worden. Zal je natuurlijk zien dat als een agent iemand in elkaar slaat die camera net uitvalt. Mensen zouden ook sneller kalmeren als ze weten dat ze gefilmd worden. Er zouden berichten uit Amerika (Rialto, Californië) komen die stellen dat de camera’s het geweld tegen agenten met 59% zou zijn afgenomen.
Volgens New Scientist staat de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU achter het gebruik van de borstcamera’s, omdat die het wangedrag van de politie zou (kunnen) onthullen. Volgens de organisatie moeten de camera’s dan wel altijd aan zijn en de beelden moeten in een beveiligd systeem worden opgeslagen, dat toegankelijk is voor advocaten en beklaagden. Na 30 dagen zouden de beelden moeten worden vernietigd, vindt de ACLU. Altijd-aan kunnen de systemen niet aan. De Coptrax-camera wordt automatisch aangezet door sirene of blauwlicht. Aan de Britse universiteit van Portsmouth is een onderzoek gestart naar het gebruik van borstcamera’s door agenten. Wat daar ook uit komt, Grote Broer zal niet tegen te houden zijn (en we zijn er zelf bij).
Bron: New Scientist