NSA-chef liegt over aantal verijdelde aanslagen

Keith Alexande

NSA-chef Keith Alexander heeft gelogen (foto: Le Monde)

NSA-chef Keith Alexander heeft tegenover een Senaatscommissie toegegeven dat het aantal aanslagen dat zou zijn verijdeld door het uitgebreide spionagewerk van de dienst minder is dan in eerdere berichtgeving, onder meer door Alexander zelf, is gesuggereerd. Met andere woorden: Alexander geeft toe gelogen te hebben of althans de zaken mooier voorgesteld te hebben dan ze in werkelijkheid zijn. Toch heeft de geheime rechtbank FISC de NSA weer toestemming gegeven om door te gaan met zijn afluisterpraktijken.
Kort na de eerste onthullingen van Edward Snowden, had Alexander gezegd dat dank zij het intensieve inlichtingenwerk de NSA 54 complotten in 20 verschillende landen op het spoor was gekomen en onmogelijk had gemaakt. In werkelijkheid gaat het maar over een of twee gevallen, zo meldt The State Weekly. Senator Mark Udall (D) merkte al in september op dat daar (voor dat aantal van 54) ook nooit enig bewijs voor geleverd is.
De Senaatscommissie bereidt een wet voor die het afluisteren van telefoon- en webverkeer aan banden moet leggen. Van Amerikanen, wel te verstaan. Amerikanen hebben er weinig problemen mee dat buitenlanders worden afgeluisterd. President Obama heeft steeds maar weer beweerd dat de praktijken van de NSA wettig zijn. De bekentenis van Alexander lijkt Obama’s stelling stevig te ondergraven.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.