NSA heeft overal ‘achterdeurtjes’

computerveiligheid Veiligheidsdiensten hebben op het wereldwijde web en in de telecom een infrastructuur opgebouwd, waarmee ze naar hartelust kunnen inbreken op groot aantal computer- en telecomsystemen. Dan gaat het niet alleen om netwerken, maar ook niet verbonden computers  zijn afluisterbaar via gegevensdragers of door het ‘beluisteren’ van toetsklikken. Dat de meldt de Duitse vereniging voor informatica, een organisatie van 20 000 informatici. Volgens de vereniging heeft de roemruchte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA ‘achterdeurtjes’ in 80 000 strategische servers, die over de hele wereld verspreid zijn; zo 10 000 servers gemiddeld bij de acht G8-landen. Het zou daarbij gaan om systemen in alle essentiële hoeken van de samenleving: de energiesector, financiële wereld, telecomsector, voedingssector, media, chemische industrie enz.
Hartmut Pohl, bij de vereniging verantwoordelijk voor beveiliging: „We moeten er van uit gaan, dat die technieken ook door andere landen worden toegepast, zoals Engeland, Rusland, China en Japan, maar ook door de georganiseerde misdaad.” De inbrekers, al of niet werkzaam bij de NSA, maken daarbij gebruik van kwetsbaarheden en lekken van beveiligingssystemen, in virusprogramma’s en besturingssystemen. Dan zijn er de opzettelijke lekken in de beveiliging die er zijn gekomen ten gerieve (en op ‘aanraden’) van de veiligheidsdiensten. De achterdeurtjes, dus, die naar believen kunnen worden geopend door de betreffende geheime dienst.

Beveiligingssystemen als HTTPS (een veel door banken op internet gebruikt protocol), PGP en VPN (virtueel particulier netwerk) zijn te kraken of te omzeilen via de al meer genoemde achterdeurtjes. Standaardprogrammatuur als die van het webbelsysteem Skype kan gebruikt worden om ‘indringers’ op een andere computer te zetten, waarmee gesprekken kunnen worden afgeluisterd. Ook banktransacties of handelingen op de beurs kunnen op die manier gevolgd worden, e-mailberichten gelezen, in ‘wolken’ opgeslagen gegevens bekeken enzovoort. Wat digitaal voorhanden is, is ‘afluisterbaar’ geworden.
Die dreiging en de daadwerkelijke inbraken, maken het noodzakelijk om allerlei maatregelen te treffen om de gaten zo veel mogelijk te dichten en voorzichtig te zijn met het digitaal opslaan van gegevens, vindt de vereniging. Zij vindt het nodig dat zowel ondernemingen als overheid meer geld steken in de ontwikkeling van beveiligingssystemen.

Bron: IDW-online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.