Afluisteren moeilijker gemaakt met nieuw type kwantumkryptografie

kwantumkryptografieOnderzoekers van het Toshiba-lab in Cambridge (Engeland) hebben een artikel gepubliceerd in het wetenschaps-blad Nature over beveiliging van gegevens-uitwisseling. Ze zouden het voor elkaar hebben dat een groep gebruikers zich kan bedienen van coderingssleutels, gebaseerd op de experimentele techniek van de ‘kwantumsleutelverdeling’. Die techniek zou praktischer en minder duur zijn dan de bestaande versleutelingstechnieken die gebaseerd zijn op priemgetallen. Bovendien zouden nu meer gebruikers dan voorheen gezamenlijk die techniek kunnen toepassen`: 64 ipv 2.
De techniek voorkomt het afluisteren niet, maar dient als een soort inbraakalarm dat aanslaat als er iemand meeluistert op een optisch netwerk. Veel versleutelingssystemen berusten op de mogelijkheid dat twee computergebruikers een geheime sleutel gebruiken om hun gegevens te versleutelen. Bij het Toshiba-systeem gaat het om het meten van uiterst korte pulsjes kwantumlicht in een glasvezelsysteem bij verschillende gebruikers.

Het versleutelen gaat in conventionele systemen om het gebruik van heel lange getallen. Die getallen moeten, met het groeien van de rekensnelheid van computers, steeds langer worden om een enigszins adequate beveiliging te geven. Kwantumkryptografie werkt met versleuteling in een stroom kwantuminformatie (fotonen die op een bepaalde manier gepolariseerd zijn, bijvoorbeeld). Als een derde meeluistert wordt dat meteen opgemerkt. “Een van de aantrekkelijke kanten van kwantumkryptografie is dat veiligheid komt met de natuurwetten”, zeg  Andrew J. Shields, onderdirecteur van Toshiba Research Europe. “Die is in principe altijd veilig.” De huidige coderingssystemen werken over beveiligde kabelverbindingen, maar die zijn duur en in lengte beperkt. Gebruik van kwantumkryptografie in een netwerk zou de beveiliging van de gegevensoverdracht aanzienlijk goedkoper maken.
Dat wil niet zeggen dat met dit systeem alle beveiligingsproblemen zijn opgelost. “Het gaat om de beveiliging van communicatie in een glasvezelnetwerk“, zegt Shields. “Er zijn andere gebieden waar de problemen blijven bestaan.” Shields wilde niet zeggen of Toshiba van plan is het systeem te commercialiseren. Zijn onderzoeksgroep werkt nu aan uitbreiding van het aantal gebruikers en toepassing in een bestaand (glas)vezelnetwerk.

Bron: New York Times (foto: qz-com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.