NSA kan 75% internetverkeer in VS onderscheppen

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, bekend van het PRISM-schandaal, is in staat om driekwart van het Amerikaanse internetverkeer te onderscheppen. Dat  schrijft  de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant baseert  zijn schatting op basis van gesprekken met huidige en voormalige werknemers van de dienst. Dit cijfer is veel hoger dan dat op basis van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden viel te taxeren.
Begin deze maand gaf de dienst aan slechts geïnteresseerd te zijn in 1,6 % van het internetverkeer, waarvan slechts een kwart promille nader zou zijn bekeken. Volgens de Wall Street Journal bewaart de NSA ook de inhoud van bepaalde e-berichten die door Amerikaanse burgers zijn verstuurd. Het lijkt er dus op dat de dienst het mandaat heeft om nagenoeg alle webinformatie en berichtenverkeer te onderscheppen (of althans doet of hij die heeft). De NSA blijft beweren dat ze zich slechts richt op buitenlandse vijanden die de VS op enigerlei wijze schade willen berokkenen. “We verdedigen de VS tegen die dreigingen, terwijl we de rechten van de Amerikanen op hun privésfeer respecteren”, zei de dienst tegen persbureau Reuters. “Het is niet het een of het ander, maar het is allebei.”
De berichtgeving van Wall Street Journal is er een in een lange reeks onthullingen, waarbij ook de veilgheidsdienst GCHC in Groot-Brittannië zich heel actief toont.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.