Ook AIVD lurkt mee met de NSA-spionage

AIVD-logo De Nederlandse geheime diensten krijgen ook informatie uit het grootscheepse spionageprogramma PRISM van de NSA, zo meldt nu.nl. Als de AIVD een Amerikaanse elektronisch adres opgeeft als verdacht, dan is binnen vijf minuten alles bekend, zegt een AIVD-bron in De Telegraaf. Die zou volgens De Telegraaf werkzaam zijn voor de dienst die Nederlandse moslimextremisten in de gaten houdt.
Veel bedrijven werken volgens deze agent actief mee bij het geven van inzage in hun gegevens. “Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen.” Samen vormen die applicaties het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke internetdata te vergaren.
Skype wilde volgens de agent jarenlang geen inzage geven, maar sinds Skype eigendom is van Microsoft zou alles worden gedeeld zoals ook bij Google en Facebook het geval is. De topmannen van die laatste twee bedrijven stelden zaterdag nog niet op de hoogte te zijn van het en zelfs nog nooit van PRISM te hebben gehoord, maar Google gaf wel toe dat ze inlichtingen verschaffen als het bedrijf daar gerechtelijk toe wordt gedwongen.
Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. “Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje.” Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent ‘geactiveerd’ die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf, zegt nu.nl. “Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek.”
Nederland werkt volgens Bits of Freedom zelf ook aan een aftapsysteem om Nederlandse burgers massaal in de gaten te houden. In Nederland zouden klokkenluiders uit de school moeten klappen om er achter te komen hoe ver het daarmee gesteld is, vindt BoF-directeur Ot van Daalen. Als er informatie wordt gehaald uit de VS en andere landen dan zullen de Nederlandse veiligheidsdiensten ook iets moeten teruggeven, denkt hij. “De politie heeft de bevoegdheid om gegevens op te vragen, maar de AIVD en andere geheime diensten hebben het recht om die gegevens ook te vragen. Het vermoeden is dat de bewaarplicht juist hiervoor bedoeld is. De Europese Commissie heeft nooit kunnen bewijzen dat het voor andere doelen effectief is.”
Steeds vaker wordt er informatie van de sociale media gehaald, maar staatssecretaris Teeven weigert informatie over burgerspionage te geven, zodat onduidelijk is hoe vaak dat gebeurt. Volgens de BoF-directeur willen de Nederlandse geheime diensten verder gaan dan alleen informatie van servers halen. Zij zijn volgens hem bezig om toestemming te krijgen al het internetverkeer af te tappen. “Dat betekent in theorie dat jouw en mijn e-mail in handen van veiligheidsdiensten kan komen en op het bureau van Rutte kan belanden zonder dat wij verdachten zijn”, stelt hij.
Inmiddels is verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (Justitie & Veiligheid) door kritische Kamerleden ondervraagd of de Amerikaanse afluisterpraktijken en de Nederlandse betrokkenheid daarbij. BoF betitelde het optreden van de minister als een wanvertoning. De minister slaagde er in de volgens BoF prikkelende vragen van Kamerleden te smoren in dooddoeners en nietszeggende antwoorden.

Bronnen: nu.nl, BoF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.