Hoe houd je de webpolitie voor de gek?

Fort GordonFort Gordon, afluisterdienst van het Amerikaanse leger (foto US Army)

Het Amerikaanse webblad Wired speelt in op de grote behoefte van de Amerikaanse overheid alles en iedereen te bespioneren: Hoe blijf je uit de elektronische klauwen van een al te nieuwsgierige geheime dienst? Hoewel geschreven voor Amerika, kunnen de, niet heel opzienbarende, aanbevelingen van het blad ook prima dienst doen voor achtervolgingsgevoelige Europeanen. Het is niet gemakkelijk, schrijft Wired, om te voorkomen dat men (wie dat dan ook moge wezen) iets van je te weten komt. Daarvoor is de maatschappij te elektronisch geworden, maar je kunt wel wat doen.
Als je niet wilt dat de overheid (of wie dan ook) je telefoongesprekken volgt, dan hoef je alleen maar een serie weggooitelefoons te kopen. Op den duur een tikkie prijzig, maar als je dat nodig vindt… Het is handig dat de mensen die jou bellen of door jou gebeld worden ook weggooitelefoons gebruiken.
Je elektronische post is een stuk lastiger te verstoppen. Je kunt wel razendsnel allerlei G- of Hotmail-proefielen aanmaken, maar die zijn te tracteren. Om je identiteit te beschermen kun je, schrijft Wired, gebruik maken van Tor. Ironisch genoeg is Tor ontwikkeld door de Amerikaanse marine om de overheidscommunicatie af te schermen. Je hoeft alleen de Tor-browser maar te laden en je zit veilig verborgen. Dan moet je  wel je berichten met Hushmail versturen. Open geen Flash- of Quicktime-bestanden en laat geen instekers (vulgus: plugins) toe. Het handigste is dat je vrienden dat ook allemaal doen.
Als je sms- of berichten wilt versturen dan is het nodig die te versleutelen. Hoe je dat doet staat op de stek van cypherpunks. Je versleutelt en gebruikt Tor.
Soms moet je iemand in levende lijve ontmoeten. Zorg dan dat je niet afgeluisterd kan worden, door, bijvoorbeeld, af te spreken in de buurt van stevig geluid zoals een waterval, adviseert Wired. Een drukke autoweg is ook goed. Punt is, gaat het blad verder, dat privacy voor een gewoon mens niet alleen lastig is, maar eigenlijk bijna onmogelijk. Zelfs áls je alle goede raad volgt, dan is er nog altijd iemand aan de andere kant die het voor je kan verpesten…

Bron: Wired.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.