Antivirus voor Android makkelijk te omzeilen

Het wordt steeds lastiger om met je elektronische speeltjes onbespied te spelen. Overal loert gevaar. Denk je dat je je mooie Android-slimtel afdoende hebt afgeschermd tegen allerlei viraal gespuis, blijkt daar geen deuk van te kloppen. Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern-universiteit hebben samen met onderzoekers van de staatsuniversiteit van Noord-Carolina antivirus-progjes voor de kekke Googletelefoon bekeken en kwamen tot de conclusie dat ze zonder al te veel problemen konden worden omzeild, zelfs met de simpelste truucjes. Prof. Yan Chen noemt dat verrassend. “Veel van deze producten zijn blind voor aanvallen die zelfs tieners kunnen bedenken.”

De onderzoekers namen zes bekende virussen en met behulp van DroidChameleon veranderden ze de virussen een beetje, terwijl ze dezelfde bedreiging vormden. Tientallen van die ‘gemuteerde’ virussen werden op de antivirus-projes losgelaten. Die hadden daar vaak geen verweer tegen.

De antivirusprogramma’s werken met te simpele regeltjes en zouden meer met geavanceerde statistische methodes moeten werken, vinden de onderzoekers. Slechts een van de tien onderzochte programma’s doet dat, maar kennelijk niet met succes (gegeven het resultaat van het onderzoek).
De onderzoekers hadden Android genomen, omdat dat het meest verbreid is, maar zijn benadrukten dat dat niet betekent dat het bij andere besturingssystemen beter zou zijn.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.