Amerika maakt zich op voor weboorlog

Vorig jaar mei ontvouwden de VS een plan, Plan X gedoopt, om middelen te ontwikkelen waarmee kan worden teruggeslagen bij webaanvallen. De Amerikaanse militaire organisatie Darpa is inmiddels volop in de slag met bedrijven en ontwerpers om de ‘wapens’ te ontwikkelen om die oorlog te kunnen voeren. Tot nu toe heeft Darpa daar al meer dan $ 5 miljoen (€ 4 miljoen) (pdf-bestand) aan voorstudies in gestoken. Het bedrijf Akamai Technologies heeft $ 2miljoen (€ 1,6 miljoen) gekregen om een nieuwe manier te vinden hoe het wereldwijde web kan communiceren. Galois Inc doet onderzoek naar het ontwikkelen van een domeinspecifieke programmeertaal die geschikt is voor de weboorlog.
Amerika ronselt krakers voor weboorlog
Dat zijn echter de eerste vingeroefeningen. Het hele project, dat vier jaar duurt en $ 110 miljoen (€ 88 miljoen) gaat kosten, komt net uit de startblokken. In september gaan ontwikkelaars aan de slag met de programmeercode. Aan het eind van het jaar moet er dan iets als een werkend systeem zijn. Dat zal een soort basis, een raamwerk zijn, die/dat door ontwikkelaars met toepassingen moet worden gevuld; een beetje zoals het app-verhaal voor de slimtels. Op die manier, denkt Arpa, ontstaat er een ‘ecosysteem’ van webwapens. Dat alles gebeurt, zo stelt Dan Roelker van de Arpa in het webblad Wired, om de ongestoorde toegang van de Amerikanen tot het wereldwijde web te waarborgen. De VS zullen nooit genoeg middelen en mensen hebben om de aanvallen voor te zijn. Roelker: “De weboorlog is geen oorlog tussen mensen, maar tussen technologieën. Het is niet handig veel mensen in te zetten in een ruimte die wordt beheerst door machines die werken met de snelheid van het licht.”
Wired vraagt zich af de ontwikkeling van ‘webwapens’ de veiligheid op het wereldwijde web bevordert of die juist bedreigt. De Amerikaanse overheid is nu al de grootste koper van malware, die misbruik maakt van de kwetsbaarheden van het web. Dat drijft de prijs op. Zou Plan X niet een soortgelijke lucratieve markt creëren? Volgens Roelker is die intentie er niet en hij denkt ook niet dat dat gaat gebeuren. Op naar de eerste veldslag op het wereldwijde web.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.