VS beschuldigen China weer van webspionnage

Amerika beschuldigt de Chinese overheid en Chinese militairen er van regelmatig in commputersystemen van de Amerikaanse overheid rond te neuzen, zo blijkt uit het jaarverslag van het Pentagon. De Chinezen zouden daar op zoek zijn naar informatie over economische, militaire en diplomatieke zaken, zo meldt de BBC. De Chinese overheid wijst, eens te meer, de beschuldigingen verontwaardigd van de hand. Het persbureau Xinhua citeert kolonel Wang Xinjun, een onderzoeker van het Volksleger, die stelt dat zowel China als de VS slachtoffer zijn van webspionnage en dat het beter zou zijn als beide landen zouden samenwerken om die ‘inbraken’ in de toekomst te voorkomen.
Hoewel de VS China al veel langer verdenken van het inbreken in Amerikaanse computersystemen, kwam het tot dit jaar maar zelden tot expliciete beschuldigingen. Die Amerikaanse voorzichtigheid schijnt nu tot het verleden te behoren. Eerder dit jaar zou een gebouw van de Chinese militaire overheid zijn gelokaliseerd, van waaruit het Amerikaanse web zou zijn belaagd.
Volgens Jonathan Marcus, diplomatiek correspondent van de BBC, zullen de VS niet willoos toezien hoe China zijn computersystemen binnentrekt, maar in de tegenaanval gaan. Eerder hebben Amerikanen via het web een deel van het Iraanse kernenergieprogramma ‘onklaar’ gemaakt. Volgens Marcus een kleine voorproef van wat ons te wachten staat in deze webwereldoorlog.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.