Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Dutch Ruppersberger en de Republikein Mike Rogers, stellen pogingen in het werk een gesneefd wetsvoorstel over het inzien van internetgegevens weer op de rol te krijgen, zo meldt De Volkskrant. Als het voorstel wet wordt, kunnen de overheid en bedrijfsleven probleemloos gegevens uitwisselen, waarbij de bedreiging van de webveiligheid het alibi zou moeten zijn. Eerder strandde het voorstel omdat de beoogde wet te veel een bedreiging zou zijn voor de privésfeer van internetgebruikers.
Het tweetal doet weer een poging omdat de laatste tijd veel Amerikaanse bedrijven en overheidsinstanties het slachtoffer zijn geworden van massale cyberaanvallen. Bij die aanvallen zou ook het Chinese leger een rol gespeeld hebben.
Tegenstanders van de wet merkten vorig jaar op dat gegevens over het internetverkeer van Amerikaanse staatsburgers na invoering van de nieuwe wet eenvoudig toegankelijk zouden worden voor inlichtingendiensten als de FBI en de nationale beveiligingsdienst NSA. De Amerikaanse overheid heeft al een grote greep op de informatiestromen op het web in, onder meer, de bankwereld.
Bron: De Volkskrant