FBI peilt verdachte met ‘nepmast’

De Amerikaanse identiteitsdief David Rigmaiden heeft onthuld hoe de FBI met behulp van een nepmast zijn doen en laten heeft kunnen achterhalen. Rigmaiden, die in 2010 berecht werd omdat hij de belastingen voor $ 4 miljoen getild zou hebben, schreef een dik rapport over de techniek van de FBI. Die geheime dienst had, in samenwerking met webaanbieder Verizon, de wifi-kaart van Rigmaidens computer gemanipuleerd, zodat de nepmast die de FBI had opgesteld om Rigmaidens locatie te Telecom-mastenachterhalen, als normaal onderdeel van de infrastructuur werd gezien door Rigmaidens computer. Bovendien accepteerde de gemanipuleerde kaart gesprekken van de FBI, die op de achtergrond verliepen, waardoor de geheime dienst informatie over de locatie van de computer kreeg, maar ook het unieke ID-nummer en communicatiegegevens.
Om dat te kunnen doen had Verizon de kaart zo geprogrammeerd, dat als de FBI ‘belde’ het contact met een reguliere open webaansluiting werd verbroken, waarna de informatie werd verzonden naar Verizon, die die weer doorspeelde naar de FBl. Die kon dan in de buurt van de plaats waar de verdachte zich ophield een nepmast inrichten (in feite een simulator), die de communicatie van de legale aansluiting ‘stal’.
Om er voor te zorgen dat de wifi-kaart de nepmast accepteerde was die kaart zo aangepast dat de nepmast voor echt werd versleten.
De informatie van Rigmaiden in zijn 369 pagina’s tellende rapport, kwam, onder meer, van de Amerikaanse overheid. Die stond oorspronkelijk op het standpunt dat voor een dergelijke onderzoeksmethode geen vergunning van de rechter nodig was, omdat geen gespreksinhoud of teksten konden worden onderschept met deze techniek, maar schijnt in dit geval toch een handtekening bij een rechter gehaald te hebben, omdat Rigmaiden tot in zijn huis werd ‘achtervolgd’.
Amerikaanse burgerorganisaties zijn niet blij met de trapatsen van de FBI en vooral Verizon. “Het toont alleen maar hoe gek de technologie is en dat er heel wat aan de rechter uit te leggen valt”, zegt Hanni Fakhoury van Electronic Frontier Foundation in webblad Wire. “Dit is meer dan tegen Verizon zeggen “Geef ons wat belgegevens. Hier gaat het om het manipuleren van de eigendommen van een verdachte zonder de rechter te vertellen wat er aan de hand is.”
Bron: Wire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.