Firefox gaat koekiemonster temmen

Eind februari heeft Mozilla, verantwoordelijk voor webrauzer Firefox, aangekondigd dat in de nieuwe versie van het programma standaard koekies van derden worden geweigerd. Met deze programmaatjes worden gegevens van de computer en het surfgedrag doorgegeven aan andere webstekken. Een veel gebruikte ‘derde’ is, bijvoorbeeld, Google Analitics, die allerlei gegevens over het bezoek op een webstek bijhoudt.
Volgens Mozilla moeten we allemaal onze bijdrage leveren aan internet als een betrouwbare omgeving, waarbij de keus is aan de internetter. Wereldwijd zou Firefox verantwoordelijk zijn voor zo’n 20% van de websurfmarkt. Voor Firefox bestaat de insteker Collusion, waarmee je kunt zien met welke webadressen je bent verbonden als je een webpagina bezoekt. Dat aantal kan aardig oplopen.
Adverteerders en andere belanghebbenden zijn, volgens een artikel in het Franse dagblad Le Monde niet blij met het streven van Firefox. Yahoo heeft zelfs aangekondigd zich niets aan te trekken van dit volg-me-niet-verzoek, wat het weigeren van derdenkoekies eigenlijk is, maar de trend is duidelijk. Ook andere webrauzers als Internet Explorer van Windows, Opera en Safari bieden de gebruiker de mogelijkheid koekies, al of niet van derden, te weigeren. Bij Firefox gebeurt dat standaard.
Bron: Mozilla, Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.