Hongkong ingelijfd in dictatoriaal China

TikTok-logoJe kon er natuurlijk op wachten. Hoe lang zou het duren dat China de vrijheid in de voormalige Britse kroonkolonie nog duldde? De Hongkongers waren niet onder de indruk van de Chinese dreigementen maar na de eenstemmige aanvaarding van een nieuwe veiligheidswet die China een vastere greep geeft op Hongkong lijken de dagen van relatieve vrijheid voorbij. Veel techbedrijven zeggen niet mee te willen werken met de autoriteiten, maar de vraag is hoe stijf hun poten zijn.
Zo zegt TikTok dat het zijn activiteiten in de stadstaat zal beëindigen. Daarmee schaart het zich in de groep van sociale-mediabedrijven en berichtendiensten als Facebook, WhatsApp, Telegram, Google en Twitter die grote (onoverkomelijke?) bezwaren hebben tegen het verschaffen van gebruikersinformatie aan de autoriteiten in Hongkong (en daarmee China). Voorlopig bestuderen ze nog de gevolgen van de nieuwe veiligheidswet. In China zelf zijn die media en diensten geblokkeerd door de Grote Chinese Webmuur.

Volgens de nieuwe wet worden sommige uitingen strafbaar zoals ‘Bevrijd Hongkong’. Dat wordt, niet ten onrechte, gezien als aansporing voor afscheiding, maar was tot nu toe niet strafbaar. De grote vrees is dat de vrijheden die de stadstaat nu nog heeft in vergelijking met het Chinese vasteland zo langzamerhand zullen verdwijnen. Er zijn al kopstukken van de democratische beweging in Hongkong die naar het buitenland zijn vertrokken.

Telegram

De van oorsprong Russische berichtendienst Telegram, een concurrent van WhatsApp, heeft een grote rol gespeeld in de verspreiding van berichten van de pro-democratiebeweging, die vorig jaar nog een spectaculaire verkiezingsoverwinning behaalde. Mike Ravdonikas zegt dat het bedrijf nooit gegevens over gebruikers heeft doorgegeven aan de autoriteiten in Hongkong en dat ook niet van plan is dat in de toekomst te doen, “totdat er een internationale overstemming is bereikt met betrekking tot de politieke veranderingen in de stad”, voegt de Telegram-woordvoerder daar aan toe (wat dat ook moge betekenen).
Twitter is gestopt met het verstrekken van die gegevens aan de autoriteiten, maar heeft dat kennelijk wel eerder gedaan. Ook Google zegt voorlopig verzoeken van de autoriteiten in Hongkong op de plank te laten liggen.
Ondertussen lijken ook de Hongkongers zelf zich uit voorzorg van de sociale media terug te trekken. Winkels die voorheen blijk gaven van hun democratische voorkeuren hebben dergelijke uitingen inmiddels verwijderd.

De veiligheidswet is sedert 30 juni van kracht en geeft de autoriteiten grote macht in te grijpen in voor het regime onwelgevallige acties en bij uitingen. Inmiddels zijn al 370 mensen gearresteerd op basis van bepalingen in die nieuwe knevelwet.
Opmerkelijk in dit hele verhaal is dat TikTok zijn wortels in China heeft, maar zich daar nu van los probeert te maken.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.