Duitsland wil bedrijven dwingen mee te helpen bij afluisteren

Grote Broer rukt op

Grote Broer rukt op

In Duitsland staat een wetsvoorstel op de rol waarbij bedrijven kunnen worden verplicht trojanen te installeren op apparaten van door geheime diensten verdachte personen waardoor die kunnen meeluisteren en -lezen. Bedrijven en privacyorganisaties hebben protest aangetekend.
Zo staat in paragraaf 2 van het wetsontwerp: “Eenieder die op zakelijke basis telecommunicatiediensten aanbiedt of daaraan deelneemt, moet de bevoegde instantie op verzoek in staat stellen technische middelen te verschaffen voor de uitvoering van een maatregel overeenkomstig artikel 11, lid 1 bis, door te assisteren bij de omleiding van telecommunicatie door de bevoegde instantie.”
Dat betekent dat die bedrijven kunnen worden verplicht om spionageprogjes op de toestellen van hun klanten te zetten. Dan hebben we het over een aantal Duitse inlichtingendiensten. Die progjes worden in Duitsland staatstrojaner genoemd. Die maken het mogelijk de communicatie te volgen ook bij volledige versleutelde berichtendiensten als WhatsApp of Telegram. Het is voorlopig nog niet de bedoeling dat via die spionageprogjes ook de opgeslagen gegevens kunnen worden ingezien. Overigens is regeringspartij SPD tegen dit wetsvoorstel.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.