In Hebei in China hebben wanbetalers het moeilijk

Grote Broer achtervolgt je overal!

De ‘boeven’ in je buurt (schermafdruk CNet)

China is een dictatuur die zijn burgers nauwlettend in het oog houdt. Allerlei spionage-technieken zoals gezichtsher-kenning die in het westen grote argwaan wekken zijn in dat gigantische land gemeengoed. Nu schijnt in de Chinese provincie Hebei een programmaatje uitgeprobeerd te worden, waarmee via de in China populaire berichtendienst WeChat schuldenaren aan de (digitale) schandpaal worden genageld.
Niets is de Chinese overheid te dol om zijn burgers (eigenlijk moet ik zeggen onderdanen) in het gareel te houden. Nu gebruikt de overheid de berichtendienst WeChat in combinatie met een sociaalkredietsysteem om wanbetalers voor paal te zetten. De WeChatter kan op een kaartje zien waar die ‘achterlijke’ onverlaten zich in zijnhaar nabijheid bevinden (tot 500 m). Het zou ‘klikspanen’ moeten aanzetten om te melden dat die wanbetalers wel degelijk in staat zijn hun schulden af te lossen.
Via het progje krijgt de WeChatter de persoonlijke informatie van de schuldenaar met naam, identificatienummer en het waarom de desbetreffende op een zwarte lijst terecht is gekomen. Het is een uitbreiding van het Chinese sociaalkredietsysteem waarin op den duur alle 1,4 miljard Chinezen in moeten terechtkomen.
In dat sociaalkredietsysteem – Grote Broer houdt je in de gaten – wordt het gedrag van burgers beoordeeld, voor verkeerd oversteken maar ook voor het kopen van Chinese producten. De scores worden bepaald door algoritmes, waarbij gebruik gemaakt wordt van technieken als gezichtsherkenning, kunstmatige intelligentie en ‘onwijze’ brillen. Het cijfer in dat systeem bepaalt of een onderdaan mag reizen of dat hijzij iets mag bezitten en zelfs op welke school haarzijn kind(eren) kunnen worden ingeschreven. De oude keizers hadden het niet beter voor elkaar.

Sinds 2017

Het gebruiken van de openbare schandpaal voor wanbetalers is niet nieuw. Die schijnt al sedert 2017 te worden gebruikt. In mei vorig jaar waren gezichten van wanbetalers op reclameborden en tv te zien tijdens een nationale feestdag.

Er zijn mensen die zich druk maken om de ontwikkeling van China tot een spionagestaat naar voorbeeld van 1984 van George Orwell, maar daar trekt president Xi Jinping zich hoogstwaarschijnlijk weinig van aan.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.