Kentekenregistratie België ook toegankelijk voor geheime dienst

Nummerplaatherkenning

Nummerplaatherkenning: ook handig voor het opsporen van gestolen auto’s en andere toepassingen…

Het netwerk dat in België autokentekens automatisch registreert, zal veel groter worden dan de al duizend voorziene camera’s langs de snelwegen. Behalve de politie krijgt ook de staatsveiligheids-dienst toegang tot het netwerk. Op termijn zal het systeem twee tot drie keer meer camera’s tellen dan de duizend stuks waarvan tot dusver sprake was. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA)  geantwoord op een vraag van MR-parlementslid Philippe Pivin.
Op de snelwegen is de federale politie al bezig met het plaatsen van duizend camera’s voor nummerplaatregistratie. Behalve de federale politie mogen ook onder meer lokale politiezones ANPR-camera’s plaatsen. Al die ANPR-installaties kunnen worden geïntegreerd in een nationaal netwerk, dat volgens Jambon op lange termijn twee- tot drieduizend camera’s zal omvatten.
Het meerjarencontract voor de levering en installatie is gegund aan een tijdelijke handelsvennootschap van telecomoperator Proximus en Lokers signalisatiebedrijf Trafiroad, de vroegere Group Janssens. Trafiroad en zijn topman Glenn Janssens, bijgenaamd ‘de keizer van de wegwijzer’, werden tot 2015 vervolgd voor corruptie en fraude. Die aanklacht is afgekocht. Alleen met blanco strafblad kond Janssens nog meedingen naar openbare aanbestedingen.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.