NSA bespioneerde groot aantal politieke leiders

Het Duitse blad Der Spiegel, een van de ‘uitlaatkleppen’ van klokkenluider Edward Snowden, onthulde zaterdag dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA en zijn Britse kompaan in de misdaad GCHQ welbewust de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en meer dan 100 andere regeringsleiders op de digitale korrel hebben genomen. Dat gebeurde met toestemming van de rechtbank stiekem in de VS. De Britse spionnen loerden op drie  Duitse bedrijven in een clandestiene poging op hun servers in te breken.

Het 'boevenlijstje' van de NSA

Het ‘boevenlijstje’ van de NSA

Een nu geopenbaard document uit 2009 vermeldt dat Merkel op een lijst met doelwitten voorkomt. Merkel figureert daar met regeringsleiders van andere landen zoals Bashar Assad (Syrië), Alexander Loekansjenko (Wit-Rusland) en Alvaro Ulribe (Colombia). Meer dan 300 ‘citaten’ zouden van de Duitse bondskanselier rondgaan bij de NSA.
Niet alleen de bondskanselier was het doelwit van de angelsaksische spionnenbende. Ook verslaggevers van Der Spiegel stonden op de lijst met Duitse doelwitten, met toestemming van de geheime rechtbank, kennelijk. Die schijnt op 7 maart vorig jaar toestemming voor het digitale gegluur te hebben gegeven. Ook andere landen mochten van de geheime rechtbank begluurd worden, zoals China, Venezuela, Rusland, Bosnië, Jemen, Soedan en Brazilië. Zoals gewoonlijk weigert de geheime Amerikaanse dienst commentaar te leveren. Een woordvoerster van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad meldde dat Merkel niet wordt afgeluisterd en niet afgeluisterd zal worden. Ze kon niet ontkennen dat dat in het verleden wel gebeurd is. Dat doen alle landen, was haar verweer.

Opmerkelijk aan de spionage in Duitsland is dat geen van de bespioneerde doelwitten ook maar ergens van verdacht werd. Ook de Britse spionnen, die bij wijze van ‘oefening’ bij het beveiligingsbedrijf IABG digitaal had ingebroken evenals bij telecombedrijven  Stellar and Cetel, was/is actief in Duitsland. Ook de NSA zou bij IABG hebben ‘rondgeneusd’. De Britse spionnen houden vol dat ze strikt legaal bezig zijn. De Duitse procureur Harald Range heeft in Die Tageszeitung aangekondigd te onderzoeken of hier sprake is geweest van wetsovertredingen. Overigens blijft het nog steeds vreemd dat de Duitse overheid en voor de Duitse inlichtingendiensten niets van dat gespioneer hebben afgeweten. Dat riekt of naar incompetentie of naar illegale praktijken van de eigen Duitse veiligheidsdiensten en/of naar volslagen ontoereikend toezicht op de geheime diensten in Duitsland.

Bron: Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.