KPN weet niks van NSA-begluring

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft zijn netwerk onderzocht op spionage door Amerikaanse of Britse inlichtingendiensten en stelt dat er geen bewijs voor is gevonden. Mochten onverlaten zich toegang willen verschaffen tot het netwerk van de KPN dan zal hij dat niet accepteren, klinkt het stoer in de Volkskrants gevonden. Het bedrijf blijft de boel in de gaten. vDat blijkt uit een rapport over cybersecurity waaraan de telecomprovider heeft meegewerkt. KPN gaat wel door met het inspecteren van het netwerk. Mocht er ongevraagd toegang zijn verschaft tot informatie van klanten, dan zal KPN dat niet accepteren. “Wij tolereren geheime toegang tot onze informatie of die van onze klanten niet”, schrijft Johan Romkes van het beveiligingsteam van KPN in het rapport. “Dit is een no-go-area voor iedereen, de NSA of welke andere partij dan ook. De gegevens van onze klanten en de integriteit van onze netwerken zijn voor KPN van het uiterste belang.”

De KPN begon zijn onderzoek in september naar aanleiding van  het nieuws dat het netwerk van de Belgische telecomaanbieder Belgacom zeer waarschijnlijk door de Amerikaanse geheime dienst NSA of Britse geheime dienst GCHQ was gekraakt . Dat zou onder andere zijn gedaan om internationale organisaties in Brussel, zoals de Europese Unie, te kunnen afluisteren.
De afgelopen tijd werd duidelijk dat de NSA geavanceerde methodes en technieken gebruikt om op netwerken te kunnen inbreken. KPN heeft vooralsnog dus geen inbraakpogingen kunnen ontdekken, maar sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. Dat sluit overigens ook niet uit dat ze er niet geweest zijn. Het bedrijf is van plan het volledige netwerk te inspecteren. “Als ze al binnen zijn, zullen we ze vinden”, stelt Romkes met bravoure. “Wat de Snowden ons heeft geleerd, is dat elk individu en bedrijf zich bewust moet zijn van afluisteren of penetratie van zijn netwerk”.
Ook het nieuws dat de Chinese telecomgiganten ZTE en Huawei zouden hebben ingebroken op het KPN-netwerk wordt in het rapport behandeld. Gedurende twee weken hebben KPN-vertegenwoordigers in China de apparatuur van de twee bedrijven geïnspecteerd, maar daarbij zijn geen duidelijke aanwijzingen gevonden voor spionage-activiteiten. Het rapport is behalve door KPN opgesteld door TNO, het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en de High Tech Crime Unit van de politie, ondanks de Engelse naam twee Nederlandse instellingen. Het is de bedoeling om het vanaf nu jaarlijks uit te brengen.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.