Vrij internet is volgens Berners-Lee (W3C) een burgerrecht

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Het wereldwijde web bestaat op 13 maart 25 jaar (zeggen ze) en een van de inrichters daarvan, Tim Berners-Lee, maakt zich grote zorgen. Het web maakt deel uit van ons dagelijkse leven en het zou volgens hem een plaats moeten krijgen in de verklaring van de rechten van de mens. “Als we niet oppassen wordt internet een gecontroleerd medium waar overheden en ondernemingen kunnen inperken waar we toegang toe hebben en ons bespioneren”, zei de voorzitter van de webnormorganisatie W3C.

Lee vindt dat elk beschaafd land – en welk land wil daar niet bij horen? – een onafhankelijk instantie moet hebben die de wettelijkheid van webspionage toetst en overheden en bedrijven ter verantwoording kan roepen. Mensen zullen anders met het web moeten omgaan om het veilig en neutraal te houden. De onthullingen over de uitwassen van de NSA-activiteiten kwamen voor Berners-Lee ook als een verrassing. Die hele regelgeving rond de activiteiten van de NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ zullen op de schop moeten. Dat is volgens de W3C-voorzitter de enige manier waarop Groot-Brittannië en de VS de rest van de wereld kunnen overtuigen dat onze gegevens bij hun in goede handen zijn.
Hij heeft goede hoop dat de overheden overstag zullen gaan voor de eisen van de webgebruikers over vrijheid van meningsuiting en privésfeer. Berners-Lee wijst op in het verleden behaalde resultaten als de Magna Carta in Engeland, de Bill of Rights in de VS en de Zuid-Afrikaanse grondwet na de apartheid, waarin de burgerrechten werden vastgelegd. Iets soortgelijks zou ook moeten gebeuren met de rechten van de burger op internet.
Hij ziet zo’n burgerbeweging in wording. “In Brazilië is een Bill of Rights voor internet een discussie in het parlement.” De beweging zal echter wereldwijd moeten zijn. Verschillende Europese landen willen dat de Europeanen niet langer hun gegevens op Amerikaanse en Britse servers stallen, maar dat vindt Berners-Lee geen goede oplossing. “Ik ben tegen de balkanisering van het web. Dat werkt niet op nationaal niveau.” Ook een Europese oplossing kan in zijn ogen geen genade vinden. De overheid moet er voor zorgen dat de informatie open en vrij toegankelijk is, vindt hij.
Berners-Lee, die zegt van nature een optimist te zijn, is niet bang dat internet zijn neutraliteit zal verliezen. “Ik denk dat de mensen begrijpen dat webneutraliteit belangrijk is. De openheid van internet zal bepalend zijn of mensen via het web handelen, werk vinden en leven. Dat zal een concurrentiefactor tussen landen zijn die dingen naar de gunsten van jonge en hoogopgeleide mensen. Een neutraal internet is ook belangrijk voor de democratie. De vierde macht, de klassieke media,  was altijd wezenlijk voor de democratie. Internet is de vijfde macht. Als dat niet open en vrij is, dan zal er geen democratie zijn.”

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.