Tv-fabrikant kijkt me je mee

Meekijken op 'slimme' tv's

Grote Broer kijkt met je mee (afb: schermafdruk YouTubefilmpje)

‘Slimme’ tv’s zouden kijkgegevens verzamelen, ook al worden die als extern scherm gebruikt, stellen onderzoeksters  van, onder meer, de Carlos III-universiteit (UC3M) in Madrid. De bevindingen werden begin november gepresenteerd op de IMC 2024, een congres over internetmetingen.
De onderzoeksters, in samenwerking met collega’s van het universiteitscollege in Londen en de universiteit van Californië in Davis, ontdekten dat de tv’s kijkgegevens naar servers versturen. Op basis van die gegevens krijgen de tv-bedrijven een goed beeld van de het kijkgedrag om de kijkers op dat gedrag afgestemde reclame te sturen. Zo zouden beeld- en geluidsmomenten worden vastgelegd met behulp van een herkenningstechniek. Die gegevens worden periodiek naar servers gestuurd en opgeslagen. Dat gebeurt ook als de tv’s niet als kijkkastje, maar als extra scherm wordt gebruikt voor een computer.
“Automatische inhoudherkenning werkt als een soort visuele Shazam (muziekherkenningstoepassing; as), waarbij schermafdrukken geluidsfragmenten worden gemaakt om een ​​kijkersprofiel te maken op basis van hun kijkgedrag. Deze technologie stelt de platforms van fabrikanten in staat om gebruikers nauwkeurig te profileren, net zoals internet dat doet”, zegt Patricia Callejo, hoogleraar aan de afdeling telematica van UC3M. “In ieder geval roept deze tracking, ongeacht de gebruiksmodus, serieuze privacyproblemen op, vooral wanneer de tv alleen als monitor wordt gebruikt.”

De onderzoeksters bekeken ook hoe vaak de tv’s van Samsung en LG die gegevens verzamelden. Samsung-tv’s deden dat elke minuut, terwijl LG-toestellen dat elke 15 seconden deden. Callego: “Dit geeft ons een idee van de intensiteit van de meting en laat zien dat tv-platforms grote hoeveelheden gegevens over gebruikers verzamelen, ongeacht hoe ze die inhoud consumeren, of dat nu via traditioneel tv-kijken is of via apparaten die via HDMI zijn aangesloten, zoals schoot- of spelcomputers.”

Blokkeren

Je kunt dat ‘meekijken’ blokkeren, maar dat is niet de de standaardinstelling als je zo’n toestel koopt. “Het probleem is dat niet alle gebruikers zich hiervan bewust zijn,” zegt de onderzoekster, die dit gebrek aan transparantie verontrustend vindt. “Bovendien weten veel gebruikers niet hoe ze de instellingen zouden moeten wijzigen, wat betekent dat deze apparaten standaard functioneren als volgers voor hun kijkgedrag.” De onderzoeksters vinden dat er bij de introductie van nieuwe apparaten die met het web verbonden zijn, en daarmee onderdeel van het internet-der-dingen wordt, beter op dit soort privacygevoelige zaken moet worden gelet.

Bron: Alpha Galileo

Video: https://youtu.be/eWSsLjClMGY

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.