Ik(=as) geef het toe: ik bestel ook steeds vaker via internet, ondanks mijn (beredeneerde, denk ik) hang naar stenen winkels. Omdat ik achteraf pas wilde betalen klikte ik die mogelijkheid aan en kwam toen bij Klarna uit, waar ik een kopersprofiel moest aanmaken. Dat was me te veel van het goede en dus besloot ik maar direct te betalen. Nu lees ik in der Spiegel dat Klarna iets te nieuwsgierig is naar je doen en laten.
Iedereen die de betaaldienst Klarna toegang geeft tot zijn eigen rekening, geeft het fintechbedrijf de mogelijkheid om zijn rekeningafschriften in te zien. Consumentenorganisaties waarschuwen voor de al te grote nieuwsgierigheid van het koop-nu-betaal-later-bedrijf.
Hoeveel geld staat er op de rekening? Hoe vaak bestellen mensen pizza? Hoeveel bedraagt de huur? Consumentenorganisaties zijn geschokt over de gegevens die de Zweedse betaaldienst Klarna uit gekoppelde betaal- en kredietkaartgegevens haalt. “Klarna analyseert alle rekeninggegevens van de afgelopen 30 dagen vanaf het moment van betaling”, zegt Oliver Buttler van het consumentenadviescentrum Baden-Württemberg in een gesprek met der Spiegel. Deze gegevens zouden ook aan derden worden doorgegeven. Buttler is daar niet blij mee.
EU-richtlijn
Dat dat kan komt door een Europese richtlijn PSD2, de betaaldienstrichtlijn. Daar moet de gebruiker/rekeninghouder overigens wel toestemming voor geven. Vreemd genoeg lijkt Klarna in Europa steeds populairder te worden. Je bent gewaarschuwd.
Bron: der Spiegel