Rusland, China en Iran zouden samenwerken met webcriminelen

Criminele krakers helpen landen

De cyberboeven (namen zijn van Microsoft) die landen zou helpen bij hun illegale cyberacties (afb: Microsoftrapport digitale dreigingen)

Volgens een rapport van Microsoft zouden Rusland, China en Iran steeds vaker gemene zaak maken met webcriminelen om andere landen digitaal aan te vallen. Overigens stelt Microsoft dat er voor die samenwerking geen hard bewijs is. Het rapport stel ook dat losgeldaanvallen bijna drie keer (2,75) zo vaak voorkwamen dan in de voorafgaande twaalf maanden (het rapport handelt over de twaalf maanden van juni 2023).
Volgens dat jaarrapport over digitale bedreigingen zouden autoritair geregeerde landen steeds vaker gebruik maken van criminele e-krakers. De grens tussen de veiligheidsdiensten van die landen en webcriminelen zou steeds vager zijn geworden.
Zo ontdekten analisten van Microsoft dat een criminele krakersgroep met banden met Iran een Israëlische ontmoetingsstek infiltreerde en vervolgens probeerde de verkregen persoonlijke informatie te gelde te maken. Volgens Microsoft zouden die twee motieven hebben gehad: Israëliërs in verlegenheid brengen en geld verdienen.
In een ander voorbeeld identificeerden onderzoekers een Russisch crimineel netwerk dat in juni meer dan vijftig elektronische apparaten infiltreerde die door het Oekraïense leger werden gebruikt, kennelijk op zoek naar toegang en informatie die de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zou kunnen helpen. Er was volgens Microsoft geen duidelijk financieel motief voor de groep, afgezien van een betaling die ze mogelijk van Rusland hebben ontvangen.

Landen als Rusland, China, Iran en Noord-Korea zouden elk eigen banden hebben met criminele krakersgroepen. Die samenwerking zou voordelen hebben voor beide partijen. Overheden kunnen het volume en de effectiviteit van cyberacties vergroten, terwijl voor criminelen die samenwerking nieuwe mogelijkheden biedt om, straffeloos, winst te maken. “We zien in elk van deze landen deze trend om nationale en cybercriminele activiteiten te combineren”, zegt Tom Burt, vice-president van Microsoft verantwoordelijk voor klantbeveiliging en -vertrouwen.

Volgens het rapport zouden Microsoft klanten tussen juli 2023 en juli 2024 dagelijks te maken hebben met zo’n 600 miljoen gevallen van allerlei typen digitale aanvallen zoals digitaal inbreken, besmetting met kwaadaardige code en andere min of meer listige manieren om geld of informatie te stelen, nepinformatie te verspreiden of systemen te verstoren.

Ongegrond

China stelt in een reactie dat de aantijgingen ongegrond zijn. Het land zegt elke vorm van webaanvallen of gegevensdiefstal te bestrijden. Ook Rusland en Iran ontkennen de beschuldigingen, maar de Novitsjokvergiftingen van, onder veel meer, Aleksej Navalny maken duidelijk dat in ieder geval Rusland niet in zijn eerste leugen gestikt is. De waarheid staat ook in Iran niet hoog aanzien.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.