Groot (waarschijnlijk) Chinees botnetwerk opgerold

Volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten zou een Chinees botnetwerk van ruim 200 000 apparaten zijn ontdekt en onschadelijk gemaakt. Daarbij zouden ook enkele duizenden apparaten in Nederland zijn besmet. Het betreft een grote verscheidenheid aan  apparatuur, zoals internetmodems, routers en diverse verbonden apparaten die vaak door kleine bedrijven maar ook particulieren worden gebruikt.
Waar mogelijk zijn eigenaren van besmette apparatuur op de hoogte gesteld, maar dat is maar bij een deel van de totale aantal getroffen apparaten in Nederland gelukt, maakt het Nederlandse cyberveiligheidscentrum NCSC bekend. Het centrum raadt aan bezitters van dit type apparatuur te controleren of er nieuwe versies van die apparatuur zijn en zo ja die versie onmiddellijk te installeren.
Apparatuur die aan het web hangt is altijd kwetsbaar voor misbruik, stelt het cybercentrum. Juist bij dit soort apparaten is het belangrijk om een goede basishygiëne te hanteren, voegt NCSC daaraan toe.

IdD

Over internet-der-dingen en de beveiliging van  die systemen heeft het NCSC een aantal kennisproducten beschikbaar die uitleggen wat je kunt doen om weerbaar te zijn tegen digitale dreigingen. Uit onderzoek van het NCSC blijkt dat het IdD een van de zwakste verdedigingslinies heeft op het wereldwijde web, zegt het centrum.

Bron: NCSC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.