webXray

Mijn zoekacties leverden niks op (afb: schermafdruk webxray.ai)

Dat veel bedrijven allerlei informatie over je verzamelen is genoegzaam bekend. Inmiddels zijn er , vooral in de EU, wetten aangenomen die internetters moeten beschermen tegen al dat ongewenste gesnuffel maar is natuurlijk de vraag of die bedrijven zich daar ook aan houden. Oud-Googlewerknemer Tim Libert heeft zich voorgenomen die overtreders op heterdaad te betrappen met het door hem zelf ontwikkelde webXray.
Je kent ze natuurlijk wel die waarschuwingen dat een bedrijf of instelling ‘koekies’ gebruikt en dan mag je kiezen, maar bedrijven hebben allerlei trucs om die/jouw instellingen te omzeilen. WebXray is een zoekmachine die zich richt op overtredingen van privacyregels. Zo zou je kunnen achterhalen welke bedrijven jou volgen, welke gegevens die verzamelen en waar al die verzamelde gegevens naar toe gaan. Libert: “Ik wil de privacyverdedigers dezelfde technologie geven als de overtreders.”

De toepassing zou in principe voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Zijn geld hoopt hij te verdienen door een aparte versie van webXray te maken voor bedrijven en wethandhavers. Hij zegt de Henry Ford van de techprocessen te worden tegen al te nieuwsgierige bedrijven. Voorlopig gaat het nog maar om een demoversie voor de niet betalende gebruiker. Ben benieuwd.

Bron: Wired

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.