Je gezicht van een bewakingscamera vervangen (?)

PrivacyLens

Zo ziet een mens er uit in een met PrivacyLens opgenomen video (afb: Brenda Ahearn/universiteit van Michigan)

Overal hangen tegenwoordig camera’s die zowel binnen en buiten je doen en laten vastleggen en, met speciale algoritme uitgerust, ook je gezicht zouden kunnen herkennen. Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Michigan een camera ontwikkeld, PrivacyLens gedoopt, waarmee eenieder op de opgenomen video onherkenbaar is gemaakt. Dat is vooral handig voor beeldsystemen die we zelf gebruiken en we niet willen dat het privéleven van de opgenomenen op straat terecht komt/kan komen.
PrivacyLens is zowel een gewone video- als een infraroodcamera. Het systeem maakt de opgenomen personen volledig onherkenbaar voordat die beelden worden opgeslagen, zo begrijp ik het. “De meeste mensen denken niet na over wat er met die gegevens gebeurt in slimme beeldsystemen die ze gebruiken”, zegt Alanson Sample. “In het algemeen gaan ruwe geluid- en beeldgegevens naar servers van de makers onafhankelijk van of dat nodig is voor de feitelijke toepassing.” Met PrivacyLens voorkom je dat die buiten jouw medeweten op het wereldwijde web belanden.

Camerasystemen kunnen helpen bij het op afstand in de gaten houden van naasten, vrienden of eigen bezit, maar kunnen ook een privacyprobleem scheppen. “Er zijn veel zaken die we van anderen willen weten, maar waarbij het niet noodzakelijk is dat hun identiteit zou kunnen worden onthuld”, zegt medeonderzoeker Yasha Iravantchi. “Waarom zou je dan dat risico lopen?” Sample heeft octrooi aangevraagd en hoopt dat de camera ook daadwerkelijk in productie wordt genomen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.