Bijwerken CrowdStrike Flacon leidt tot grote overlast

CrowdStrike Falcon

CrowdStrike Falcon (afb: CrowdStrike)

Over de hele wereld zijn bedrijven en organisaties lamgelegd door een nieuwe versie van CrowdStrike Falcon een systeem dat bedoeld is -e-krakers te weren. Dat heeft geleid tot veel problemen bij, onder veel meer, ziekenhuizen, digitale betalingen treindiensten. Vluchten gingen niet door, werknemers konden hun (Windows)systemen niet binnenkomen enzovoort. “Er zat een bug in de nieuwste update”, zegt Katrien Eggers, woordvoerder bij het Centrum voor Cybersecurity. “De update was te zwaar, duurde te lang en verschillende bedrijven konden dat niet aan, waardoor ze hun pc niet kunnen opstarten.”
Het gaat hier niet om een webaanval of een kwetsbaarheid in de programmatuur maar hoogstwaarschijnlijk om een wat ‘overtrokken’ nieuwe versie waarvan het bijwerken te lang duurde en ook niet vlekkeloos verliep en uitliep op een ‘blauw scherm’. De werkelijke oorzaak wordt nog onderzocht. Er voorlopig nog geen echte oplossing voor het probleem. Wel geeft CrowdStrike een methode om het probleem te omzeilen.
Het bedrijf zegt er alles aan te doen om het probleem samen met de getroffen klanten op te zullen lossen. Gebruikers van de Mac- of Linuxversie zouden zich geen zorgen hoeven. maken.

Bronnen: de Standaard, ncsc.nl, New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.