Maria Ressa: “Zuckerberg en Musk zijn de grootste dictators”

Maria Ressa

Maria Ressa:… dictators… (afb: WikiMedia Commons)

De Filipijnse journaliste Maria Ressa, in 2021 winnaar van de Nobelprijs voor de vrede voor haar strijd voor de vrijheid van meningsuiting, noemde op een literair festival in Powys (Wales) de techbroers Mark Zuckerberg en Elon Musk de grootste dictators . Zelf heeft ze veel ervaring gehad met de hardvochtige en bloeddorstige gekozen dictator Rodrigo Duterte in eigen land. Die haalde het echter niet bij Zuckerberg en Musk, stelde Ressa.
Volgens Ressa blijken alle aardbewoners veel meer met elkaar gemeen te hebben dan ze beseffen, want die hebben zich allemaal op dezelfde manier laten manipuleren. Sociale media kunnen onze gevoelens veranderen en daarmee hoe we naar de wereld kijken en hoe we handelen, stelde ze.
Volgens haar bevorderen techbedrijven tegenstellingen, angst, woede en haat en dat heeft gevolgen voor mensen maar ook voor samenlevingen. Daar zullen die samenlevingen iets tegen moeten doen, zowel op maatschappelijk (politiek) als op individueel niveau, stelde ze. Laat kinderen niet op sociale media tot ze oud genoeg zijn.

Ook is Ressa niet gerust over de steeds groeiende invloed van kunstmatige intelligentie. Laten we weer een naar de echte wereld kijken beval ze haar publiek aan.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.