Moet internetgebruik gerantsoeneerd worden?

Najat Vallaud-Belkacem

Ex-minister in Frankrijk Najat Vallaud-Belkacem (afb: WikiMedia Commons)

Persoonlijk vind ik(=as) internet een van de beste uitvindingen van de laatste, zeg, veertig jaar, maar alle zonneschijn brengt schaduw mee. Het wereldwijde web wordt nogal eens gebruikt om mensen te bedreigen en om klinkklare onzin in omloop te brengen. Dat gebeurde voor internet natuurlijk ook, maar het is met internet wel een stuk makkelijker geworden. Bovendien wordt de koolstofvoetafdruk van de digitale wereld steeds groter. Najat Vallaud-Belkacem, voormalig minister van onderwijs in Frankrijk, stelt in Le Figaro voor het internetgebruik voor Fransen te rantsoeneren tot 3 gigabyte per week.
Zo zou je dus twee vliegen in een klap slaan: minder haat, racisme, bedreigingen en vette onzin en de digitale koolstofvoetafdruk wordt kleiner.
Eerst over die 3 GB (overigens heeft de ex-minister het over gigas, terwijl in Frankrijk voor gigabyte gigaoctets wordt gebruikt, Go). Dat schijnt een internetfilm in hoge oplossing te zijn. In Frankrijk zouden via 4G-telefoons al zo’n 4,3 Go per week worden ‘geconsumeerd’.
In Futura-Sciences wordt in een gesproken artikel van Adèle Ndjaki de praktische mogelijkheid om het internetgebruik te beperken in twijfel getrokken. Dat zou al een hele klus zijn, al was het maar doordat mensen op diverse plaatsen internetten: thuis op hun computer, op hun telefoon of op het werk en misschien zijn er ook nog wel internetcafé’s.

Inperking vrijheid meningsuiting

Je zou ook kunnen zeggen dat zo’n maatregel een inperking van de vrijheid van meningsuiting is. Bovendien, betoogt Ndjaki, komt 78% van die koolstofvoetafdruk op het conto van de productie van digitale apparatuur. Ndjaki vindt desalniettemin dat de voorstellen van de ex-minister en juriste het overwegen waard zijn.
Ik(=as) twijfel nog, maar ben geneigd te denken dat het middel erger is dan de kwaal. Dat doet me te veel aan China en Rusland denken.

Pak eerst het ongeremde gebruik van kunstmatige intelligentie maar eens aan en de productielust (winstlust) van de fabrikanten van digitale apparatuur die nauwelijks repareer- of aanpasbaar is en verplicht die fabrikanten tot het (her)gebruik van elektronisch afval. Dan ben je met de vermindering van die digitalekoolstofvoetafdruk al een eind op weg (lijkt me=as).

as

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.