Webmisdaad worden zelden vervolgd

WebboevenUit een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving naar een willekeurige steekproef van 300 000 registraties uit de BasisVoorziening Handhaving (van de Nationale politie) blijkt dat slechts 1% van de registraties webmisdaad zou zijn en 4% gedigitaliseerde criminaliteit. Bij webmisdaad gaat het om digitaal inbreken of losgeldaanvallen. Voorbeelden van gedigitaliseerde criminaliteit zijn webfraude en bedreiging via het web.
In ongeveer een kwart van de registraties is geen aangifte gedaan. In de zaken waarbij wel aangifte is gedaan, is slechts in 10% van de gevallen een verdachte in beeld. Dit wijst op een laag ophelderingspercentage en in combinatie met de zeer beperkte instroom leidt dit ertoe dat slechts weinig zaken van online criminaliteit doorstromen in de strafrechtketen. Het gaat om de registratie van webmisdaad van 2018 tot 2020.

De digitalisering van de maatschappij gaat gepaard met een stijging van webmisdaad. Dat wordt duidelijk uit onderzoek onder slachtoffers, maar de politieregistraties blijven daar ver bij achter. Uit eerder onderzoek blijkt dat de aangiftebereidheid onder slachtoffers van webcriminaliteit over het algemeen lager ligt dan bij slachtoffers van traditionele delicten.
Ongeveer 13% van de slachtoffers zegt online criminaliteit te hebben gemeld bij de politie, 8% geeft aan aangifte te hebben gedaan. De bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen bij de politie verschilt voor verschillende vormen van webmisdaad. Bij die delicten lijkt de aangiftebereidheid lager te liggen dan bij gedigitaliseerde criminaliteit.

Voorkant

Deskundigen zien de grootste uitdagingen aan de voorkant van de strafrechtketen, bij de politie. Volgens de experts zou de kwaliteit van het opnemen van online criminaliteit te wensen overlaten vanwege tekortschietende kennis bij de politie. Te vaak wordt er geen aangifte gedaan waardoor een geen onderzoek en vervolging kan volgen.
Volgens de experts kan een gebruikersvriendelijk digitaal systeem de stap om aangifte te doen vergemakkelijken.

Ook zal de politie in deze moeten worden bijgeschoold. Uit de huidige politieregistratie is moeilijk om zicht te krijgen op de webmisdaad. Die zou moeten verbeteren vinden de rapportopstellers.

Bron: WODC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.