Volgens Microsoft en OpenAI gebruiken e-kraakgroepen uit China, Rusland, Noord-Korea en Iran steeds vaker kunstmatige intelligentie bij hun webaanvallen. Het is niet waarschijnlijk dat e-krakers en inlichtingendiensten in andere landen daar geen gebruik van zullen maken, met de Amerikanen in de voorste gelederen (schat ik=as zo).
Opmerkelijk genoeg zouden die groepen ki niet gebruiken voor het nog kittiger maken van hun aanvalscodes, maar voor het opstellen van berichten, het vertalen en het opsporen van fouten in hun code. Al sinds ChatGPT van OpenAI, waar Microsoft al zo’n 13 miljard dollar (ruim 12 miljard euro) in heeft gestoken, furore maakte in 2022, leefde er al grote vrees dat ki een belangrijk wapen van e-krakers zou kunnen worden, maar vooralsnog zou niet zijn gebleken dat de ’tegenstander’ sneller nieuwe en listiger aanvallen of manieren om ‘lekken’ op te speuren zouden hebben ontwikkeld, stelt Bob Rotsted van OpenAI.
Microsoft volgt zo’n 300 kraakgroepen, ook van criminelen en landen. OpenAI zou zijn systeem zo hebben ingericht dat deze groepen makkelijker zijn op te sporen en (dan) te dwarsbomen, maar het fenomeen ki wordt steeds breder en daarmee moeilijker in de gaten te houden.
Bron: New York Times