Techbedrijven in EU worden ‘poortwachters’

Poortwachter

De poortwachterstatus van wat de EU kernplatformdiensten noemt (afb: EU)

De Europese Commissie heeft in het kader van de wet digitale markten (WDM) voor het eerst zes zogeheten poortwachters aangewezen:  Alphabet (moeder-maatschappij van Google, Amazon, Apple, ByteDance (eigenaar van TikTok), Meta (moedermaatschappij van Facebook en INstagram en Microsoft. In totaal zijn 22 door poortwachters aangeboden kernplatformdiensten aangewezen. De zes poortwachters hebben nu zes maanden de tijd om ervoor te zorgen dat de verplichtingen van de wet digitale markten voor al hun aangewezen kernplatformdiensten volledig worden nageleefd.
In het kader van de wet digitale markten kan de Europese Commissie digitale platforms als “poortwachters” aanmerken als zij een belangrijke toegangspoort vormen tussen bedrijven en consumenten met betrekking tot kernplatformdiensten. De aanmerkingsbesluiten volgen op een herzieningsprocedure van 45 dagen die de Commissie heeft uitgevoerd na de kennisgeving aan Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft en Samsung van hun potentiële status als poortwachters.

Tegelijkertijd heeft de Commissie vier marktonderzoeken geopend om de opmerkingen van Microsoft en Apple nader te beoordelen. Deze bedrijven stelden dat bepaalde kernplatformdiensten niet als poortwachter kunnen worden aangemerkt, hoewel zij wel aan de drempels voldoen. Het gaat om Bing, Edge en Microsoft Advertising van Microsoft en iMessage van Apple. Het onderzoek moet binnen vijf maanden worden afgerond. Daarnaast heeft de Commissie onderzoek geopend om nader te beoordelen of iPadOS van Apple als poortwachter moet worden aangemerkt, hoewel dat besturingssysteem niet aan de drempels voldoet.

Gmail, Outlook.com en Samsung Internet Browser voldoen aan de drempels van de WDM om als poortwachter te worden aangemerkt, maar er zijn argumenten die diensten niet als poortwachter voor de respectieve kernplatformdiensten aan te merken.

Zes maanden

Na de aanwijzing hebben poortwachters nu zes maanden de tijd om te voldoen aan de volledige lijst van hun verplichtingen. Daarmee zouden gebruikers meer keuzevrijheden krijgen (is de bedoeling).
Als de aangewezen bedrijven daaraan niet voldoen kunnen ze een boete krijgen van maximaal 10% van de wereldwijde omzet, die bij herhaald verzuim kan oplopen tot 20% van die wereldomzet. Als de EU-regels stelselmatig worden overtreden zou zelfs gedwongen verkoop van bedrijf of bedrijfsdelen op het ‘menu’ kunnen staan. Kortom: draconische maatregelen.

Bronnen: der Spiegel, EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.