Ziekenhuizen in VS deels platgelegd door webaanvallen

Prospect Medical HostingsAltijd verbonden, altijd link. Steeds vaker worden bedrijven, netwerken of andere telecommu-nicatiesystemen verstoord door aanvallen. Daarbij lijken ziekenhuizen een aantrekkelijk doelwit (of heeft dat met de berichtgeving te maken?). In de VS hebben verschillende ziekenhuizen webaanvallen te verduren gekregen, waardoor bepaalde diensten en/of afdelingen tijdelijk moesten worden gestaakt c.q. gesloten. Het blijkt dat verschillende instellingen op 18 augustus nog steeds problemen hebben met de vernielde en/of verstoorde systemen.

Verschillende nooddiensten van de ziekenhuisketen Prospect Medical Hostings moesten worden gesloten vanwege de aanvallen. Herstel van de aangerichte schade in de systemen zou al gauw een paar weken kunnen duren, waardoor ziekenhuizen tijdelijk weer zouden moeten terugvallen op het papieren verleden. De aanvallen begonnen donderdag. De keten heeft ziekenhuizen in Californië, Texas, Connecticut, Rhode Island en Pennsylvania. Op de webstek van de keten was niets te vinden over de aanvallen.

In een verklaring stelde een woordvoerder van Prospect de it-systemen losgekoppeld te hebben van het web en met hulp van ingehuurde specialisten te proberen de systemen weer weer aan de praat te krijgen. In Connecticut werd de eerste hulp bij twee ziekenhuizen gesloten en werden mensen verwezen naar naburige ziekenhuizen. Ingeplande operaties, poliklinische afspraken, bloedinnames en andere diensten werden opgeschort en terwijl de spoedeisende hulpafdelingen donderdag laat weer open gingen, waren veel eerstelijnszorgdiensten op vrijdag gesloten. De federale politie ((FBI) is een onderzoek gestart.
Webveiligheidsdeskundigen zeggen dat ziekenhuizen ervoor moeten zorgen dat hun systemen beveiligd zijn, maar stellen ook dat systemen nooit 100% veilig zullen zijn vanwege de noodzaak van het wereldwijde web gebruik te maken voor het doorgeven van patiëntgegevens, bijvoorbeeld.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.