Autoritaire regimes grijpen graag naar het blokkeren van sociale media als er stront aan de knikker is, dus ook dat in Iran/Perzië. Directe aanleiding voor de sociale onrust en protesten was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die was gearresteerd door de zedelijkheidspolitie omdat ze niet ‘deugdzaam’ gekleed zou zijn. Na dat op grote schaal ook via het web werd geprotesteerd, versterkte het Iraanse regime de censuur op het web en blokkeerde het de weinige sociale media die nog in dat land mogen circuleren.
Volgens Netblock, een organisatie die blokkades van digitale communicatie bijhoudt, zijn Instagram en WhatsApp geblokkeerd, maar die werden toch al behoorlijk dwarsgezeten in Iran. Ook netwerken van lokale telecomaanbieders zouden zijn geblokkeerd. Ook het het wereldwijde web in Iran is deels geblokkeerd.
Voor de protesten ontstonden was in Iran de vrijheid op sociale media en op internet al stevig aan banden gelegd. Facebook, Twitter en Youtube zijn al jaren onbereikbaar vanuit Iran, al schijnt ayatollah Khamenei, de kwade genius voor de betogers, wel een Twitterprofiel te hebben. Ook Telegram kan in Iran niet door de beugel. Instagram was het enige sociale medium dat in dat land geduld werd.
Overigens schijnen ook Iranezen veel gebruik te maken van persoonlijke virtuele netwerken (vpn‘s) waarmee censuurmaatregelen in een land zijn te omzeilen.
Bron: Le Monde