Er woedt (ook) een weboorlog tussen Rusland en Oekraïne

Ukrtelecom

De webactiviteit van Ukrtelecom klapte ineens in (afb: Netblocks)

E-krakers zouden er in geslaagd zijn Ukrtelecom, de grootste internetaanbieder in Oekraïne, te hebben platgelegd of op zijn minst te hebben verstoord. Sedert Rusland eind februari zijn buurland binnenviel zouden er ten minste zestig webaanvallen zijn geregistreerd die een relatie hebben met de strijdende partijen.
De (fysieke) oorlog lijkt minder soepel te verlopen dan Poetin en trawanten hadden gedacht en het lijkt er op dat die strijd zich ten dele verplaatst naar de digitale ruimte. De aanval op Ukrtelecom is toegegeven door de Oekraïense overheid. Het zou de ergste aanval zijn geweest sedert de Russische inval.
Volgens NetBlocks, een groep die problemen op internet wereldwijd volgt, daalde de activiteit van Ukrtelecom maandagmiddag ineens naar 13%. Alp Toker, directeur van NetBlocks, legt uit dat dat niet komt door een kabelbreuk of iets dergelijks maar door een cyberaanval. “Daardoor werd de internetactiviteit in Oekraïne sterk verminderd met langdurige gevolgen. Het heeft de grootste aanbieder van het land in het hart getroffen. Het lijkt erop dat die problemen heeft de zaak te herstellen.”

Volgens de Oekraïense autoriteiten zou Ukrtelecom  de zaak inmiddels hebben hersteld, althans deels. Volgens de Oekraïense telecomautoriteit SSSCIP zou het bedrijf de zaak weer draaiend hebben gekregen en zijn diensten voor, onder meer, het Oekraïense leger hebben hervat. Dat zou ten koste gegaan (kunnen?) zijn van andere gebruikers van Urktelecom.

Zestig aanvallen

Afgelopen week heeft de Oekraïense dienst CERT onthuld dat het land is ‘bezocht’ door zestig cyberaanvallen, waarvan elf op overheidsinstellingen. Acht daarvan hadden militaire doelen. Vier betroffen aanvallen op de telecommunicatie of andere techbedrijven.

Het merendeel van die aanvallen zou uit zijn geweest op informatie. Ook is geprobeerd om gegevens van systemen te wissen. Volgens Joeri Sjtsjuchol van SSSCIP hebben we te maken met de eerste cyberoorlog in de geschiedenis. “We doen ons best de agressor te weerstaan.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.