Metaversum, de nieuwe werkelijkheid of gewoon schijnwerkelijkheid?

Oculus-bril

Virtuele ‘bril’ (Oculus) van Facebook/Meta

Facebook heeft de moedermaatschappij Meta Platforms Inc genoemd. ‘Meta‘ is eigenlijk een Grieks voorvoegsel dat zoiets als boven, voorbij of met betekent. Dat zou verwijzen naar de schijnwerkelijkheid  die de Amerikaanse schrijver Neal Stephenson in zijn boek ‘Snow Crash (1992) ‘metaverse’ noemde, als samentrekking van dat Griekse voorvoegsel en het ‘achterstuk’ van het Engelse universe (universum of heelal). Betekent dat Facebook in een schijnwereld leeft?Het metaversum is de de (on)werkelijkheid die de techbedrijven ons aardse sukkels willen slijten, een digitale concurrent van de roesmiddelen. Het is een mengsel van virtuele werkelijkheid (ook wel verbeterde of vermeerderde werkelijkheid genoemd, maar dan vaak in het Engels) en andere technieken om hun slachtoffers in een nieuwe ‘werkelijkheid’ te trekken en daarvan meer profijt te trekken, want in de echte wereld heerst geld.
ABC News omschrijft het metauniversum als een tot leven gebracht internet (uiteraard in 3d). Facebook-mochol Zuckerberg omschrijft het als een virtuele omgeving waar je binnen kunt gaan in plaats van naar een scherm te staren. Een wereld die louter bestaat in een technische omgeving. Daar zou je ook kunnen winkelen en kwebbelen met medesukkels. Volgens Victoria Petrock die dit soort ontwikkelingen volgt. “Het is nieuwe ontwikkeling in ‘verbondenheid’ waar al die dingen bij elkaar komen in een naadloos, tweede universum. Dan beleef je je virtuele leven zoals je fysieke leven.”

De metawereld zou thuiswerken drastisch kunnen veranderen, denkt ABC News. In plaats van naar een (gedeeld) scherm te kijken kom je virtueel bij elkaar. Facebook heeft zoiets al gemaakt (‘Horizon Workrooms‘) maar de recensies zijn niet denderend en je hebt er een (echte) virtuele ‘bril’ voor nodig. Het leuke of minder leuke, net hoe je hier tegenaan kijkt, is dat Facebook, sorry Meta, niet de enige is die in die schijnwereld geïnteresseerd is.

En dan te bedenken dat er mensen zijn (geweest?) die die schijnwereld als ideaal alternatief voor de Googles en Fabooks op internet zagen. Petrock zegt is bang dat Facebook/Meta met die schijnwereld alleen maar uit is op het verzamelen van meer gegevens van zijn slachtoffers om door te verkopen. Ook zou die schijnwereld meer mogelijkheden bieden om onzin te verkopen in de vorm van nepnieuws e.d.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.